Foto: AP/Scanpix/LETA

Trešdien Eiropas Komisija (EK) par pārstāvniecības vadītāju Latvijā iecēlusi Zani Petri, kura sāks pildīt jaunā amata pienākumus 16. aprīlī.

Kā informēja EK pārstāvniecība Latvijā preses sekretārs Kaspars Kreics, pārstāvniecības vadītāji ir oficiāli EK pārstāvji dalībvalstīs priekšsēdētājas Urzulas fon der Leienas politiskā pakļautībā.

Kreics atzīmēja, ka Petre, stājoties jaunajā amatā, ir uzkrājusi lielu pieredzi Latvijas un Eiropas diplomātijā. Viņa ir strādājusi Latvijas Ārlietu ministrijā, arī kā Eiropas korespondente, Politiskā direktora birojā, kā Starptautisko operāciju un krīžu noregulējuma nodaļas vadītāja, pārstāve Krīžu pārvarēšanas civilo aspektu komitejā no Latvijas Pastāvīgās pārstāvniecības Eiropas Savienībā (ES) Briselē, kā arī kancelejas vadītāja Moldovā.

2012. gadā Petre pievienojās Eiropas Ārējās darbības dienestam. Viņa bija Politikas, preses un informācijas nodaļas vadītāja ES delegācijā Eritrejā no 2012. līdz 2016. gadam un pēc tam delegācijas vadītāja vietniece un Politikas, preses un informācijas nodaļas vadītāja ES delegācijā Nepālā no 2016. līdz 2020. gadam. Pagājušā gada septembrī viņa pievienojās Politikas un reformu koordinācijas grupai, Ukrainas atbalsta grupai Eiropas kaimiņattiecību politikas un paplašināšanās sarunu ģenerāldirektorātā.

Kreics norādīja, ka pārstāvniecības vadītājs veicina pastāvīgu politisko dialogu ar valsts, reģionālajām un vietējām iestādēm, parlamentiem, sociālajiem partneriem un pilsonisko sabiedrību. Pārstāvniecības sniedz informāciju par situāciju valstī, veic analīzi un dod ieteikumus priekšsēdētājai un visiem kolēģijas locekļiem. Tās informē iedzīvotājus un ieinteresētās personas un kopā ar preses dienestu sniedz informāciju par EK un ES darbību plašsaziņas līdzekļiem.

Rakstīts, ka iepriekšējās EK pārstāvniecības Latvijā vadītājas Innas Šteinbukas pilnvaru termiņš beidzās 2018. gada 31. augustā, bet 1. septembrī par EK pārstāvniecības vadītāja pienākumu izpildītāju kļuva Andris Kužnieks.

Šteinbuka par EK pārstāvniecības vadītāju kļuva 2011. gadā, bet pirms tam bija ES statistikas biroja "Eurostat" Ekonomiskās un reģionālās statistikas departamenta direktore. Tāpat viņa ieņēmusi Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas priekšsēdētāja amatu, kā arī strādājusi Finanšu ministrijā un ir viena no Latvijas Ekonomikas attīstības fonda dibinātājiem. Patlaban Šteinbuka ieņem Fiskālās disciplīnas padomes priekšsēdētājas amatu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!