Lai nodrošinātu eksāmenu godīgu norisi, objektīvu skolēnu darba izvērtēšanu un operatīvāk risinātu iespējamos sarežģījumus saistībā ar eksāmenu organizāciju, šodien Izglītības un satura eksaminācijas centrā (ISEC) darbu sāk "uzticības tālrunis".
Zvanot pa tālruni 722 7960, ikviens varēs informēt par eksāmenu materiālu tirdzniecības gadījumiem, pieļautajiem pārkāpumiem eksaminācijas procesā un izteikt savus komentārus par to norisi.

Savukārt konsultācijas ISEC sniegs, izmantojot elektroniskā pasta starpniecību. Jautājumus var sūtīt "eksameni@izm.lv", un uz tiem 1-3 dienu laikā tiks sniegtas atbildes.

Lai samazinātu risku uzdevumu uzzināšanai pirms paredzētā laikā, ISEC plāno uz pusi samazināt eksāmenu piegādes laiku. Lielākā daļa eksāmenu tikšot piegādāti divdesmit četru stundu laikā.

ISEC šogad veicis arī strukturālas reformas, tādējādi ierobežojot pieejamību telpām, kur notiek eksāmenu uzdevumu sagatavošana, kā arī precizējis to personu funkcijas, kas tajā iesaistītas.

Ja tiks konstatēti eksāmenu uzdevumu tirdzniecības gadījumi, attiecīgais eksāmens tiks atcelts, netiks vērtēta daļa no eksāmenu materiāla visiem skolēniem vai viss eksāmens atsevišķiem skolēniem.

12.klases pirmo centralizēto eksāmenu kārtos 31.maijā. Topošajiem absolventiem būs jākārto valsts valodas un krievu valodas rakstveida un mutvārdu pārbaudījums. Savukārt pēdējais eksāmens - bioloģijas pārbaudījums - paredzēts 21.jūnijā.

Centralizētie eksāmeni par vidējo izglītību ir rakstveida vai kombinēti, un tie norit visā valstī vienlaikus. Eksāmenu darbiem visā valstī izvirzītas vienādas prasības, un tajos tiek izmantoti tikai pārbaudīti uzdevumi. Darbu vērtējums tiek noteikts centralizēti pēc vienotiem kritērijiem un pēc statistikas likumībām un pārbaudīts saskaņā ar mācību priekšmeta apguves līmeņu aprakstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!