Foto: F64

Saeima ceturtdien, 6. maijā, galīgajā lasījumā pieņēma grozījumu Ieroču aprites likumā, kas paredz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītājam tiesības par priekšzīmīgu dienesta vai darba pienākumu pildīšanu apbalvot darbiniekus ar personiskajiem apbalvojuma ieročiem.

Saskaņā ar Ieroču aprites likuma 30. panta otro daļu aizsardzības ministram, iekšlietu ministram, tieslietu ministram, finanšu ministram un valsts drošības iestādes vadītājam ir tiesības par priekšzīmīgu dienesta vai darba pienākumu pildīšanu apbalvot darbiniekus ar personiskajiem apbalvojuma ieročiem, ievērojot šā likuma 14. panta nosacījumus.

Tādējādi, piemēram, par priekšzīmīgu dienesta pienākumu pildīšanu apbalvot ar personisku apbalvojuma ieroci iekšlietu ministrs var Valsts policijas darbinieku, aizsardzības ministrs – Militārās policijas darbinieku, finanšu ministrs – Valsts ieņēmumu dienesta nodokļu un muitas policijas darbinieku un tieslietu ministrs – Ieslodzījuma vietu pārvaldes darbinieku. Tai pat laikā KNAB priekšniekam šādas tiesības attiecībā uz biroja amatpersonām nav paredzētas, teikts likumprojekta anotācijā.

Taču KNAB korupcijas apkarošanas jomā veic līdzīgas funkcijas kā citas izmeklēšanas iestādes un operatīvās darbības subjekti. Arī Satversmes tiesa 2013. gada 8. novembra spriedumā lietā Nr. 2013-01-01 atzinusi, ka, par personu grupām, kas atrodas vienādos un pēc noteiktiem kritērijiem salīdzināmos apstākļos, var uzskatīt KNAB amatpersonas un iekšlietu sistēmas darbiniekus ar speciālajām dienesta pakāpēm. Tāpat, ņemot vērā valsts drošības iestāžu un Valsts ieņēmumu dienesta nodokļu un muitas policijas kā operatīvās darbības subjekta un izmeklēšanas iestādes uzdevumus, arī valsts drošības iestāžu un Valsts ieņēmumu dienesta nodokļu un muitas policijas amatpersonas var uzskatīt par personu grupu, kas atrodas vienādos un pēc noteiktiem kritērijiem salīdzināmos apstākļos ar KNAB amatpersonām.

Ņemot vērā, ka KNAB veic salīdzināmas funkcijas ar iepriekš minēto iestāžu funkcijām, tad arī nepieciešams noteikt vienādas apbalvojuma tiesības par priekšzīmīgu amata pienākumu pildīšanu, teikts Ministru kabineta iesniegtā likumprojekta anotācijā.

Līdz ar to KNAB priekšniekam likumprojekts paredz tiesības apbalvot ar personisko apbalvojuma ieroci biroja amatpersonas par nozīmīgu un izcilu personīgo ieguldījumu biroja stiprināšanā un attīstībā, kvalitatīvu darba izpildi valsts dienestā, ieguldot savas profesionālās zināšanas un ilggadējo pieredzi, un svarīgu uzdevumu sekmīgu, godprātīgu, priekšzīmīgu un pašaizliedzīgu pildīšanu.

Likuma grozījums paredz papildināt likuma 30. panta otro daļu un piešķirt tiesības arī KNAB priekšniekam apbalvot biroja amatpersonas ar personiskajiem apbalvojuma ieročiem. Minēto apbalvojumu varēs piešķirt personām, kurām ir tiesības iegādāties, glabāt, nēsāt un pārvadāt ieročus, to sastāvdaļas un tiem paredzēto munīciju, kā arī speciālos līdzekļus atbilstoši likuma 14. pantam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!