Foto: PantherMedia/Scanpix
Decembrī nāca gaismā, ka SIA "Grobiņas HES" Ālandes upē veicis nesaskaņotus rakšanas darbus, ko apturēja Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) Kurzemes reģionālā nodaļa, kura par pārkāpumu piemērojusi maksimālo sodu, vēsta laikraksts "Kursas Laiks".

SIA "Grobiņas HES" iztīrīja Ālandes upi, šos darbus nesaskaņojot atbildīgajās instancēs, tādēļ VKPAI tos decembrī apturēja. Pārbaudi veica arī Vides dienesta Liepājas reģionālā Vides pārvalde.

"Pirms mēneša Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas Kurzemes reģionālā nodaļa pieņēma lēmumu administratīvajā lietā pret SIA "Grobiņas HES" un piemēroja sodu 1400 eiro apmērā par pārkāpumu," atklāj VKPAI Kurzemes reģionālās nodaļas vadītāja Ilze Zikmane, piebilstot, ka pārkāpējiem piemērots maksimālais sods par kultūras pieminekļu teritoriju un aizsardzības zonu bojāšanu, pārveidošanu un neatļautas saimnieciskās darbības veikšanu.

Pieņemts arī nosacījums apturēt turpmāos darbus, tos varēs veikt tikai saskaņojot ar inspekciju. s.

Līdz 10.aprīlim SIA "Grobiņas HES" VKPAI Kurzemes reģionālās nodaļas lēmumu varēja pārsūdzēt, ko tas nedarīja. Uzņēmuma valdes loceklis Oskars Kazbuķis pastāsta, ka sods ir samaksāts.

"Darbi joprojām ir apturēti, esam iesnieguši pieprasījumu tehniskajiem noteikumiem, bet visi velk laiku un darbi uz priekšu nevedas," viņš teic. Upes krastiem nepieciešama labiekārtošana – ekskavatoru atstāto pēdu nolīdzināšana un zāles iesēšana.

Sodu par nesaskaņotajiem darbiem piemēros arī Valsts vides dienesta Liepājas reģionālās Vides pārvalde. "Vien nav zināms tā lielums, jo nav saņemta pietiekama informācija par zivju resursiem nodarītajiem bojājumiem. Tas varētu būt pēc mēneša, jo mēs pieprasīsim slēdzienu no laboratorijas "BIOR"," laikrakstam teic Resursu kontroles sektora vadītāja Gundega Feldmane.

"Pēc visa spriežot, sods būs bargs, bet ņemsim vērā to, ka uzņēmums ir apņēmies izstrādāt sanācijas plānu, kas ir ļoti dārgs, un līdz ar to tā varētu būt summa, ko noņem no soda," vērtē G. Feldmane.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!