Valdība otrdien atbalstīja grozījumus Krimināllikumā, paredzot ieviest kriminālatbildību par pārkāpumiem partiju finansēšanas jomā lielos apmēros, kā maksimālo sodu paredzot astoņus gadus cietumā.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja vietnieks Alvis Vilks ministriem norādīja, ka pretēji citiem finanšu pārkāpumiem, par partiju finansēšanas pārkāpumiem ir paredzēta tikai administratīvā atbildība vai atbildība par grāmatvedības noteikumu pārkāpumiem.

Vilks uzrunā ministriem atzina, ka sankcijas ir bargas, tomēr pārkāpumi partiju finansēšanā skar arī valsts intereses. Vēlāk žurnālistiem viņš norādīja, ka līdzīgie bargie sodi ir amatpersonām par kukuļņemšanu.

Vilks žurnālistiem skaidroja, ka šī likuma ietvaros ar lieliem apmēriem saprot pārkāpumus, kura nelegālā naudas summa pārsniedz 9000 latu jeb 50 minimālās mēnešalgas, kas pašlaik ir 180 lati.

“Mēs ceram, ka saeima turpinās šī likuma virzību, jo mūsu darbā tie ir nozīmīgi grozījumi,” sacīja Vilks, Viņš atzina, ka, lai šādus grozījumus pieņemtu bija nepieciešama politiskā griba.

Pašlaik nav diferencēta atbildība par Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma pārkāpumiem, jo par minētajiem pārkāpumiem neatkarīgi no dāvinājuma (ziedojuma) apmēra paredzēta administratīvā atbildība

Pastāvošā prakse administratīvo pārkāpumu jomā liecina, ka partiju finansēšanas likums nereti tiek pārkāpts lielos apmēros, tādējādi būtiski aizskarot sabiedrības intereses. Ne tikai starpniecība, finansējot partijas vai to apvienības, bet arī citi pārkāpumi var būtiski aizskart sabiedrības intereses. Līdzīgi kā korupcijas gadījumā arī politisko organizāciju finansēšana ir noziedzīgs nodarījums ar lielu latentuma īpatsvaru. Lai veicinātu to atklāšanu, nepieciešams paredzēt, ka personu, kurai pieprasīta partijas vai tās apvienības finansēšana vai šī finansēšana ir izspiesta, vai kura labprātīgi paziņojusi par nelikumīgu finansēšanu, atbrīvo no kriminālatbildības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!