Foto: Publicitātes foto

Valsts vides dienests izmeklēšanā atklājis vainīgo kuģi, kurš šī gada maijā piesārņojis Pāvilostas piekrasti ar 33 uzpildītām degvielas pudelēm, un uzņēmumam piespriests 2000 eiro sods, portālu "Delfi" informēja dienestā.

Pēc iedzīvotāja ziņojuma saņemšanas šī gada pavasarī VVD noskaidroja aizdomās turamo kuģi, no kura jūrā, iespējams, bija nokļuvušas degvielas paraugu pudeles. Kuģi bija iespējams identificēt pēc informācijas uz piekrastē atrasto pudeļu etiķetēm.

Ņemot vērā pieejamo informāciju, VVD noskaidroja, ka kuģis pēdējo reizi Latvijas ūdeņus šķērsoja no Ustlugas ostas Krievijā Baltijas jūrā uz Roterdamas ostu Ziemeļjūrā. Latvija nosūtīja pieprasījumu kuģa nākamās ienākšanas ostas laikā valsts kontrolei veikt aizdomās turētā kuģa pārbaudi.

Noslēdzoties administratīvā pārkāpuma procesam par jūras ūdeņu piesārņošanu ar atkritumiem, pēc sniegtajiem paskaidrojumiem secināms, ka cēlonis degvielas pudeļu izskalošanai piekrastē bijis uz kuģa neaizvērts atkritumu konteinera vāks. Šāds vides pārkāpums ir ticis izdarīts aiz neuzmanības. Vainīgā juridiskā persona atzina vainu un sadarbojās.

Naftas produktu noplūde vidē netika konstatēta. Pludmalē izskalotās pudeles tika nekavējoties savāktas un izmaksas par pudeļu utilizāciju segs vainīgā juridiskā persona.

Sabiedrības līdzdalībai vides pārkāpumu novēršanā ir būtiska loma, tādēļ VVD aicina iedzīvotājus arī turpmāk ziņot par konstatētajiem pārkāpumiem vides jomā, zvanot uz vienotā zvanu centra tālruni 26 338 800, kā arī ziņot, izmantojot mobilo aplikāciju "Vides SOS".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!