Foto: Shutterstock

Bērniem, kuri traģēdijā Krustpilī zaudējuši abus vecākus un kļuvuši par bāreņiem, ceturtdien ar bāriņtiesas lēmumu plānots iecelt aizbildni, savukārt Rīgas Sociālais dienests ir gatavs nekavējoties izvērtēt iespējas sniegt palīdzību ģimenei.

Kā pastāstīja Rīgas bāriņtiesas priekšsēdētājs Aivars Krasnogolovs, bāriņtiesas pirmais uzdevums ir darīt visu, lai nodrošinātu likumīgu pārstāvi šiem bērniem. Par trīs bērnu aizbildni pieteicies radinieks, un bāriņtiesa patlaban izvērtē viņa motivāciju un spēju par bērniem rūpēties. Lēmums par šī radinieka iecelšanu par aizbildni tiks izlemts rīt.

Krasnogolovs piebilda, ka ģimene, kurā notikusi traģēdija, līdz šim nekad nav nonākusi bāriņtiesas redzeslokā.

Patlaban visi trīs bērni joprojām atrodas Jēkabpils slimnīcā, kur vietējā pašvaldība piesaistījusi psihologa palīdzību. Ja bērnu veselības stāvoklis ļaus, pēc aizbildņa iecelšanas viņi nonāks radinieka aprūpē, kurš tālāk pats lems par to, kas bērniem ir labāk, norādīja Krasnogolovs.

Informācija par ģimeni saņemta arī Rīgas domes Labklājības departamentā, kas sācis izvērtēt iespējas sniegt palīdzību bērniem un radiniekam, kuram varētu tikt uzticētas aizbildnības tiesības.

Rīgas domes Sociālās pārvaldes Sociālo pakalpojumu administrēšanas nodaļas vadītāja Solvita Smilga pastāstīja, ka pašvaldība jau iepriekš ģimenei sniegusi materiālu palīdzību komunālo maksājumu segšanai, jo tā bijusi samērā trūcīga. Sociālā dienesta darbinieki pagājušā vasarā bērnu vecākiem snieguši palīdzību arī bezdarba problēmu risināšanā.

Patlaban traģiskās situācijas risināšanai piesaistīti Sociālā dienesta speciālisti, kas vērtēs iespējas palīdzēt šai ģimenei. Smilga norādīja, ka bez vecākiem palikuši trīs puikas piecu līdz 11 gadu vecumā.

Kā ziņots, 8.jūlijā ap plkst.12 Krustpils novada Atašienes pagastā, gūstot elektrotraumas, bojā gāja vīrietis un sieviete, savukārt viņu trīs bērni nogādāti slimnīcā.

Valsts policijas (VP) Zemgales reģiona pārvaldes pārstāve Inga Būgaine informēja, ka VP rīcībā esošā sākotnējā informācija liecina, ka 1970.gadā dzimušais vīrietis lauku viensētā veica elektrodarbus - ierīkoja elektrību no mājas uz šķūni, izmantojot atkailinātus alumīnija vadus.

Vīrietis šo darbu laikā guva elektrotraumu, kas izrādījās nāvējoša, savukārt viņa 1976.gadā dzimusī dzīvesbiedre gāja bojā, mēģinot glābt viņa dzīvību.

Notikuma vietā bija arī pāra trīs nepilngadīgie - 2008.gadā, 2005.gadā un 2002.gadā dzimuši bērni. Vecākais no bērniem laikus reaģējis un spējis aizvest jaunākos līdz mājām, bet pats devies pēc palīdzības. Nelaimē arī bērni bija guvuši elektrotraumas, un visi nogādāti slimnīcā.

VP par notikušo sākts kriminālprocess, nozīmētas ekspertīzes, un turpinās izmeklēšana.

AS "Sadales tīkls" speciālisti norādījuši, ka traģisko negadījumu Krustpils novadā, visticamāk, izraisījusi neapdomīga un neuzmanīga rīcība klienta īpašumā esošā elektroapgādes tīklā, darbojoties ar elektriskajiem vadiem, kas nav atslēgti no sprieguma.

Speciālisti atgādina, ka mājokļa elektrotīkla izbūvi vai pārbūvi drīkst veikt tikai licencētu firmu speciālisti vai sertificēti elektriķi. Informācija par licencētām energokompānijām atrodama Latvijas Elektroenerģētiķu un energobūvnieku asociācijas mājaslapā "www.bleea.lv".

Pamanot aizdomīgas darbības elektroiekārtu tuvumā vai redzot bīstamu situāciju, iedzīvotāji aicināti informēt "Sadales tīkla" klientu servisu pa diennakts bezmaksas tālruni 80200403.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!