Foto: DELFI

Jautājumu, vai mediķi saņems piemaksas par darbu Covid-19 pandēmijas apstākļos arī pēc 31. marta vēl ir jāskata valdībā, trešdien, 24. martā, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē atklāja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Trešdienas komisijas sēdē tieši pirms valdības sēdes veselības ministrs informēja deputātus par progresu ar vakcinācijas pret Covid-19 īstenošanu, kā arī atbildēja uz aktuālajiem jautājumiem.

Jautāts, vai mediķi arī turpmāk saņems piemaksas par darbu Covid-19 pandēmijas apstākļos, Pavļuts atbildēja: "Par šo jautājumu mums būs jādiskutē valdībā, jāvērtē tas darba apjoms. Es domāju, ka tas noteikti būs pamatoti, jo skaidrs, ka darbs slimnīcās ar pacientiem, pat ja saslimstība turpina samazināties, uz ko mēs visi ļoti ceram, darba apjoms slimnīcās vēl arvien būs ļoti liels."

Kā piebilda komisijas vadītājs Andris Skride (AP), šobrīd tie ārsti, kas vada Covid-19 nodaļas viņam ir atzinuši, ka varētu aiziet no darba, ja šīs piemaksas tiks pārtrauktas.

Uz šo atbildot, Pavļuts sacīja, ka "tieši tāpēc mēs uzstājam uz to, ka valdībā ir jāskata šis ziņojums un priekšlikumi par mediķu atalgojumu pēc Covid-19 krīzes." Tāpat viņš atklāja, ka "ir nopietnas diskusijas ar Finanšu ministriju", lai varētu valdībā skatīt jautājumu par mediķu atalgojuma modeli, saprotot, ka tas ir saistīts ar turpmāko gadu budžetiem.

Vēstīts, ka valdība ir atlikusi un vēl nav skatījusi jautājumu par jauno mediķu atalgojuma modeli.

Jau ziņots, ka valdība 3. martā lēma no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" piešķirt Veselības ministrijai finansējumu 23 491 271 eiro apmērā.

No šīs summas 21 735 572 eiro nepieciešami, lai mediķiem kompensētu piemaksu apmaksas laika periodā no 2020. gada 1. novembra līdz 31. decembrim, savukārt atlikušie 1 755 699 eiro nepieciešami, lai nodrošinātu atvaļinājuma rezerves uzkrājumu, atbilstoši aprēķinātajai piemaksu summai. Tādējādi tiks kompensētas izmaksātās piemaksas atbildīgo institūciju ārstniecības personām un citiem nodarbinātajiem par darbu paaugstināta riska un slodzes apstākļos sabiedrības veselības apdraudējuma situācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!