Foto: LETA

Šī gada februārī konteineru pārkraušanas laikā bojā gājis "Rīgas universālā termināļa" darbinieks. Personas asinīs konstatēts alkohols, liecina Transporta nelaimes gadījumu un incidentu izmeklēšanas biroja ziņojums.

Nelaimes gadījums noticis uz Kipras kuģa "Wes Janine" klāja. 20. februāra agrā rītā "Rīgas universālā termināļa" darbinieks tika atrasts miris kravas glabāšanas platformas apakšā. Izmeklēšanā secināts, ka persona iekritusi vienā no platformas atverēm un tādējādi guvusi traumas, krītot no aptuveni 10 metru augstuma, tomēr notikumam nav bijis neviena aculiecinieka.

Ziņojumā uzsvērts, ka kravas pārkraušana ir "Rīgas universālā termināļa", nevis kuģa apkalpes atbildība, un tā šajā procesā nav piedalījusies.

Tiesa gan, pārkraušanas darbu laikā viens no kuģa apkalpes locekļiem darbiniekam, kurš vēlāk gāja bojā, aizrādījis, ka atrasties konkrētajā vietā ir bīstami.

Darbinieka pazušana tika pamanīta ap pulksten 5, bet viņa ķermenis atrasts aptuveni stundu vēlāk. Uz notikuma vietu izsauktie mediķi konstatēja personas nāvi. Toksikoloģiskās pārbaudes mirušā asinīs konstatēja alkohola koncentrāciju 1,21 promiles līmenī.

Kā norādīts ziņojumā, 'Rīgas universālais terminālis" piekopj "nulles tolerances" politiku attiecībā uz alkohola lietošanu. Tāpat obligāta prasība ir arī drošības stiprinājumu lietošana vietās, kas pārsniedz metra augstumu. Konkrētais darbinieks uz "Wes Janine" klāja nav lietojis nekādu drošības aprīkojumu.

Bojāgājušais stividors šajā darbā strādājis aptuveni gadu.

Birojs secina, ka nedz "Rīgas universālais termināls", ne "Wes Janine" apkalpe nevar tikt vienpusēji vainoti nelaimes gadījumā, tomēr iesaka kuģa īpašniekam norobežot bīstamās zonas, savukārt Rīgas ostas uzņēmumam - ieviest alkohola testus, kā arī izstrādāt pilnīgākus darba standartus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!