Partija "Jaunais laiks" (JL) pārtrauks sarunas ar Tautas partiju (TP) par jaunas valdības veidošanu, ja tā nebūs gatava rīkoties, lai tiktu gāzts Induļa Emša (ZZS) vadītais Ministru kabinets, pirmdien žurnālistiem paziņoja JL priekšsēdētājs Einars Repše.
Savukārt TP norāda, ka JL "atkal runā ar ultimātiem", un nesola ātru rīcību JL prasību izpildē.

Sarunā ar žurnālistiem Repše atzina, ka nav jēgas runāt par jaunas valdības veidošanu, ja turpina strādāt esošā.

"Emša valdības krišanai jānotiek jau vistuvākajā laikā, jo katra tās nostrādāta diena Latvijai ir katastrofa," sacīja Repše, solot palīdzēt TP vienoties par formu, kādā varētu notikt Emša valdības krišana.

JL varētu piedāvāt TP atsaukt ministrus no Emša valdības vai arī panākt valdības krišanu, JL pieprasot tās demisiju. "Mēs esam gatavi iesniegt pieprasījumu par Emša valdības demisiju, taču jautājums ir, vai TP ir gatava Emsim teikt uz redzēšanos," sacīja JL līderis.

Savukārt TP priekšsēdētājs Aigars Kalvītis žurnālistiem pauda nožēlu par JL pozīciju, uzsverot, ka pašreizējā situācija valstī liek rīkoties uzmanīgi.

"Ir bezatbildīgi radīt nestabilitāti un gāzt šo valdību, ja nav saskaņots viss par jaunu valdību," sacīja Kalvītis. TP pārstāvis akcentēja, ka, "zinot JL ambīcijas, mēs uz tādu soli nevaram iet".

Kā atzina Kalvītis, valdības gāšana parādītu atbalstu Tautas saskaņas partijas pozīcijai izglītības reformas jautājumos.

Repše uzsvēra, ka JL var darboties tikai tādā valdībā, kurā tai ir premjera amats. Savukārt Kalvītis sacīja, ka pie šāda risinājuma valdībā nebūtu līdzsvara un TP tam nevarot piekrist.

"Mēs nedestabilizēsim situāciju un neatstāsim valsti bez valdības uz nenoteiktu laiku," sacīja Kalvītis. TP aicina Repši "būt nopietnākam", jo gāzt valdību bez skaidras vienošanās par nākamo Ministru kabinetu nozīmēs, ka "ielās atkal izies cilvēki, protestējot pret izglītības reformu".

JL līdz otrdienai gaida skaidru TP atbildi par kopīgu valdības veidošanu. "Mēs gaidām, vai TP vēlme veidot valdību ir patiesa vai tikai kosmētiska sava politiskā tēla spodrināšanas akcija," iepriekš sacīja Repše.

TP un JL pagājušajā nedēļā saskaņoja jaunas valdības deklarācijas projektu, kas vēl tiks paplašināts, ņemot vērā nākamo koalīcijas partneru ierosinājumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!