Foto: stock.xchng

Atsevišķas politiskās partijas, iespējams, pašlaik jau raugās uz Valsts prezidenta vēlēšanu otro kārtu, uzskata aģentūras LETA aptaujātie politologi Filips Rajevskis un Iveta Kažoka. Viņi gan arī neizslēdz iespēju, ka aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) varētu iegūt 51 Saeimas deputāta balsi Valsts prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā.

Zaļo un zemnieku savienība pirmdien par savu Valsts prezidenta amata kandidātu izvirzīja Vējoni, un arī partija "Vienotība" šodien vienojās atbalstīt viņa kandidatūru.

Rajevskis uzskata, ka "Vienotības" lēmums atbalstīt Vējoņa kandidatūru ir ļoti nozīmīgs, jo koalīciju veidojošo divu pamatpartiju atbalsts vērtējams kā spēcīgs pozitīvs signāls aizsardzības ministra kandidatūras izredzēm. Komentējot "Vienotības" motivāciju par labu Vējoņa atbalstīšanai, nevis sava kandidāta nosaukšanai, politologs pieļāva iespēju, ka partija jau raugās uz prezidenta vēlēšanu otro kārtu. Ņemot vērā, ka "Vienotībā" bieži bijušas problēmas ar iekšējo sašķeltību, šādu lēmumu politiskais spēks varētu būt pieņēmis, lai saglabātu iekšējo mieru.

Tagad aktuāls esot jautājums par nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) lēmumu, un Rajevskis netic, ka Eiropas Savienības (ES) tiesneša Egila Levita kandidatūra tiks vienkārši atmesta. VL-TB/LNNK maksimāli turēsies pie Levita kandidatūras, jo tādā veidā politiķi arī sev "uzpumpē" atbalstu, sacīja politologs. Pēc viņa domām, atbalsts ES tiesnesim varētu tikt meklēts arī starp "Vienotības" deputātiem, tādējādi pašķeļot sadarbības partneru frakciju.

Politologs norāda, ka nevienam kandidātam prezidenta vēlēšanās nebūs viegli iegūt 51 balsi, taču Vējonis šai pozīcijai ir nonācis vistuvāk. Taujāts, vai viņam ir garantētas visas ZZS frakcijas balsis, Rajevskis skaidroja, ka politiskās apvienības frakcijai šajā jautājumā ir svarīgi parādīt vienotību, taču slēgtajā balsojumā neviens kandidāts nevar būt drošs. Politologs uzskata, ka ZZS pagaidām neviens cits kandidāts nav padomā, norādot, ka politiskā spēka interesēs būtu ieņemt Valsts prezidenta amatu, tādējādi parādot, kurš ir noteicējs koalīcijā. Pēc viņa domām, Vējoņa ievēlēšana parādītu, ka ZZS ir "uzpumpējusi muskuļus" un gatava būt kā noteicošā varas partija.

Savukārt sabiedriskās politikas centra "Providus" pētniece Iveta Kažoka aģentūrai LETA pauda, ka "Vienotība" pārspīlēti cenšas noturēt pašreizējās pozīcijas, kad tai ir salīdzinoši liela ietekme. Tāpēc, lai samierinātu ZZS, politiskais spēks ir gatavs ZZS "atvēlēt" šo amatu. Vienlaikus "Vienotība" varētu uzskatīt, ka tādā veidā tiek novērsts risks, ka jautājumā par Valsts prezidenta ievēlēšanu ZZS noslēgs separātisku vienošanos ar "Saskaņu".

Ņemot vērā slēgto balsojumu, Vējoņa izredzes tikt ievēlētam par Valsts prezidentu esot neprognozējamas. Kažoka uzskata, ka tas, ka ZZS nepiedāvā atklāto balsojumu par Valsts prezidenta amata kandidātu, lai pārliecinātos par koalīcijas partneru atbalstu, liek domāt, ka arī politiskā spēka iekšienē nav vienprātības par atbalstu Vējonim. Politiskai apvienībai der jebkurš scenārijs - gan Vējoņa ievēlēšana par valsts augstāko amatpersonu, gan arī neapstiprināšana amatā, jo pēdējā gadījumā ZZS būs iespēja uzņemties apvainotā partnera lomu un parādīsies iespēja vienoties ar opozīciju, atzīmēja politoloģe.

Viņa domā, ka aizsardzības ministrs, visdrīzāk, netiks apstiprināts Valsts prezidenta amatā. Taču Latvijas politiskā sistēma ir diezgan neprognozējama, tāpēc pastāv arī iespēja, ka vēlēšanu dienā 51 deputāts uzskatīs Vējoni par labāko no izvirzītajiem kandidātiem, sprieda politoloģe. Pēc viņas domām, aizsardzības ministrs ir labākais starp pārējiem publiski minētajiem pretendentiem, tomēr pašlaik izskatoties, ka partijas spēlē "pokeru ar blefa elementiem" un gatavojas vēlēšanu otrajai kārtai.

Politoloģe norādīja, ka ir ļoti grūti prognozēt VL-TB/LNNK rīcību, kura līdz šim konsekventi iestājusies par Levita kandidatūru. Ja politiskais spēks saglabās zemo ambīciju līmeni, kādā pašlaik partijas darbojas koalīcijā, tad tas varētu atbalstīt Vējoni. Savukārt, vēloties profilēties uz citu partiju fona, nacionālā apvienība var iestāties par Levita kandidatūru, sacīja Kažoka.

Kā ziņots, ZZS šodien valdes un frakcijas kopsēdē par savu Valsts prezidenta amata kandidātu izvirzīja aizsardzības ministru Vējoni. Vēlāk arī "Vienotība" lēma atbalstīt Vējoņa kandidatūru augstajam amatam.

Trešā koalīcijas partija - nacionālā apvienība - par šo jautājumu lems trešdien. Līdz šim partijas līderi izteikušies, ka prezidenta amatā labprāt redzētu tiesību ekspertu Egilu Levitu, kurš gan uz šo amatu piekristu kandidēt vien tad, ja viņu atbalstītu vairāki politiskie spēki. VL-TB/LNNK līdz šim arī nav paudusi būtiskus iebildumus pret Vējoņa kandidatūru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!