Foto: Publicitātes foto

Pasaules Diabēta dienā, 14. novembrī, Rīgas 1. slimnīca aicina ikvienu interesentu, īpaši cilvēkus ar lieko svaru, bez maksas pārbaudīt savu veselības stāvokli, informēja slimnīcā.

Kā norāda slimnīcā, interesenti varēs pārbaudīt cukura līmeni asinīs, ķermeņa masas indeksu (ĶMI), kā arī saņemt informāciju no ārsta par to, ko var darīt.

Pasākums norisināsies slimnīcas centrālās ēkas (2. korpuss) konferenču zālē Bruņinieku ielā 5 no pulksten 10 līdz 12.

Kā norādīja slimnīcā, ik gadu Latvijā pirmreizēji tiek reģistrēti vidēji seši līdz septiņi tūkstoši pacientu ar cukura diabētu.

Cukura diabēta gadījumā ir svarīgi apzināties, kādas veselības problēmas var attīstīties ilgtermiņā. Cilvēkiem gados cukura diabēts nebūt nav vienīgā diagnoze, bet gan kombinējas, piemēram, ar kādu sirds un asinsvadu slimību, uzsvēra slimnīcā.

Palielināts risks saslimt ar 2. tipa cukura diabētu ir cilvēkiem ar lieku svaru, mazkustīgu dzīvesveidu, paaugstinātu holesterīna līmeni asinīs, paaugstinātu asinsspiedienu un smēķētājiem. Šie ir tā saucamie ietekmējamie jeb maināmie riska faktori, jo katram pašam tos ir iespējams mazināt vai novērst, izmainot savus ēšanas paradumus, fiziskās aktivitātes un citus ieradumus. Diemžēl no cilvēka neatkarīgs riska faktors ir iedzimtība – ja ir pirmās pakāpes radinieks ar 2. tipa cukura diabētu, tad risks saslimt ir būtiski palielināts, akcentēja slimnīcā.

Kā uzsvēra ārstniecības iestādē, ikvienam ir svarīgi apzināt savu risku, pieņemt lēmumu un savlaicīgi rīkoties, lai izvairītos no saslimšanas ar cukura diabētu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!