Foto: DELFI

Lai veicinātu lauku infrastruktūras attīstību, nākamajos gados lauku ceļu uzlabošanai un izbūvei plānots novirzīt kopumā 126 635 591 eiro, paredz Zemkopības ministrijas izstrādātais noteikumu projekts "Valsts un ES atbalsta piešķiršanas kārtība pasākumā "Pamatpakalpojumi un ciematu atjaunošana lauku apvidos", ko plānots skatīt valdības sēdē 18. augustā.

Kā norādīts ministrijas skaidrojumā, izanalizējot Latvijā esošo situāciju, secināts, ka 2011. gadā 39% autoceļu ar grants segumu un vairāk nekā 27% autoceļu ar melno segumu ir klasificējami kā sabrukuši un tiem ir nepieciešama pārbūve.

Pašvaldības lauku teritorijā ar savā budžetā pieejamajiem finanšu līdzekļiem pārsvarā var nodrošināt tikai ceļu uzturēšanu un saglabāšanu, bet ne esošo ceļu pārbūvi vai jaunu izbūvi, un tas negatīvi ietekmē uzņēmējdarbības attīstības potenciālu un iedzīvotāju labklājību.

Līdz ar to paredzēts atbalstīt pašvaldības lauku ceļu izbūvi un pārbūvi atbilstoši teritorijas plānošanas dokumentos noteiktajam rīcības plānam, lai veicinātu uzņēmējdarbības attīstību.

Vienlaikus ziņojumā norādīts, ka prioritāri atbalstāms ir objekts, kas ļauj veicināt lauksaimniecības uzņēmējdarbības konkurētspēju attiecīgajā teritorijā, lai nodrošinātu efektīvāku ceļa infrastruktūras attīstību un ievērotu vietējo uzņēmēju intereses.

Plānošanas periodā 2014.-2020. gadam attiecīgajā pasākumā būs pieejams finansējums ieguldījumiem 126 635 591 eiro apmērā, no kura 86 112 202 eiro ir Eiropas Savienības fonda (ELFLA) finansējums un 40 523 389 eiro - valsts finansējums.

Uz pasākuma "Pamatpakalpojumi un ciematu atjaunošana lauku apvidos" atbalstu var pretendēt 110 novadu pašvaldības, savukārt pasākuma mērķgrupa ir šo pašvaldību iedzīvotāji un uzņēmēji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!