Foto: LETA

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) nodokļu sadale pašvaldībām ir ļoti svarīga, un tām būtu nepieciešami 86% vai 87% no IIN ieņēmumiem, trešdien, 10.decembrī, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja Jelgavas pilsētas mērs Andris Rāviņš (ZZS).

Lielāks nodokļa ieņēmumu sadalījums pašvaldībām esot nepieciešams saistībā ar to, ka pieaug sociālā palīdzība, kas sniegta no pašvaldību puses. Tāpat papildu nauda nepieciešama uzņēmējdarbības attīstīšanai pašvaldībās, kas patlaban esot "stipri apdraudēta", sacīja Rāviņš.

Runājot par finanšu izlīdzināšanas mehānismu, Jelgavas mērs norādīja, ka tam būtu jādarbojas godīgi. Tomēr ar dotācijām "patlaban šis princips tiek likvidēts", pauda Jelgavas mērs. Viņš minēja, ka Pašvaldību harta paredz to neatkarīgu un pastāvīgu darbību ar to budžetu, taču patlaban par to varot runāt tikai aptuveni 20 pašvaldībās.

Rāviņš pauda pārliecību, ka finanšu izlīdzināšanas likums pašvaldībām būtu jāmaina, jo "situācija ir mainījusies līdz ar teritoriālo reformu, kas, visticamāk, bijusi neveiksmīga". Tādējādi būtu nepieciešams likvidēt novadu un pilsētu sadalījumu.

Vienlaikus Jelgavas mērs minēja, ka pilsētā IIN nodoklis ir pozitīvs, taču ne tik pozitīvs, cik gribētu. "Izaugsme vērtējama 2 līdz 3% robežās, sasniedzot 2007.gada nogalei līdzvērtīgus rezultātus. Patlaban ir svarīgi atgūties no krīzes un nodrošināt investīciju ieplūšanu – ne tikai ārvalstu, bet arī pašmāju," rezumēja pašvaldības vadītājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!