Lai samazinātu patērētāju iespēju tikt diskriminētiem saistībā ar viņu dzimumu, rasi vai etnisko piederību, valdība otrdien apstiprinājusi grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā.
Labklājības ministrijā (LM) informē, ka tādejādi tiks pārņemtas vairākas Latvijai saistošas Eiropas Savienības tiesību normas vienlīdzīgas attieksmes nodrošināšanai.

LM sagatavotie likuma grozījumi aizsargās patērētājus, ja tie no preču pārdevēju un pakalpojumu sniedzēju puses saskarsies ar atšķirīgu attieksmi pret sevi, salīdzinot ar citiem patērētājiem.

Ja pastāvēs aizdomas, ka attiecīgais patērētājs ir diskriminēts, preces pārdevējam vai pakalpojuma sniedzējam būs jāpierāda, ka viņš pret šo personu attiecies tāpat kā pret klientiem ar pretējo dzimumu, citu rasi vai etnisko piederību, informē ministrijā.

Ministrija norāda, ka plānotās izmaiņas, iespējams, ietekmēs tādas ikdienišķas lietas kā cenu lapas frizētavās un skaistumkopšanas salonos. Pēc tam, kad grozījumi būs stājušies spēkā, būs aizliegts, piemēram, pie tirdzniecības vietām izlikt zīmes, kas aizliedz veikalā ieiet ar bērnu ratiņiem. Saskaņā ar statistikas datiem galvenokārt sievietes veic mazu bērnu aprūpes pienākumus, tādēļ šāds aizliegums ir diskriminējošs pret sievietēm kā pircējām.

Plānots, ka patērētāji šīs savas tiesības varēs aizstāvēt ar Tiesībsarga palīdzību vai vēršoties tiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!