Saeimas apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) frakcija lūdz Valsts prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu neizsludināt un nodot Saeimai otrreizējai caurlūkošanai Radio un televīzijas likuma grozījumus, kas piešķir valdībai tiesības īpašos gadījumos, ja ir apdraudēta valsts valodas lietošana, noteikt īpašu kārtību par raidījumu valodu.
Saeima šonedēļ galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Radio un televīzijas likumā, kas, starp citu, nosaka - ja ir apdraudēta valsts valodas lietošana vai arī tās lietošana vai izplatīšana raidorganizācijas darbības teritorijā ir ierobežota, Ministru kabinets var paredzēt īpašus noteikumus par raidījumu valodu.

Kā skaidro PCTVL, Satversmes tiesa pērnā gada vasarā konstatēja, ka valsts konstitūcijai neatbilst minētā norma, kas nosaka, ka raidorganizācijas veidotajās programmās raidlaika apjoms svešvalodās nedrīkst pārsniegt 25% no raidlaika kopapjoma diennakts laikā.

Kā uzskata PCTVL frakcija, Satversmes tiesa esot secinājusi, ka valodas lietošanas ierobežojumu demokrātiskā sabiedrībā nevar uzskatīt par sociāli nepieciešamu, jo pastāv iespējas izvirzīto mērķi, proti, valsts valodas aizsardzību, sasniegt ar citiem, personas tiesības mazāk ierobežojošiem līdzekļiem, respektīvi, neierobežot valodu lietošanu radio un televīzijā.

PCTVL frakcija lūdz Valsts prezidenti izmantot Satversmes 71.pantā minētās tiesības un pieprasīt grozījumu Radio un televīzijas likumā otrreizēju caurlūkošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!