Foto: LETA

Dienu pēc tam, kad svētdienas, 10. janvāra, vakarā Slimību profilakses un kontroles (SPKC) centrs apstiprinājis Latvijā jaunā koronavīrusa variantu, kas saistīts ar ceļojumu uz Apvienoto Karalisti, veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) paudis viedokli, ka jāgatavojas iespējamam saslimstības pieaugumam un slimnīcu darba stiprināšanai.

"Ir ļoti svarīgi veikt papildu sagatavošanās pasākumus, lai veselības sistēma un slimnīcas ir gatavas iespējamam Covid-19 infekcijas uzliesmojumam, kurš būtu plašāks, nekā šobrīd prognozēs ir paredzēts, jo līdz ar jauna "niknā", lipīgā koronavīrusa paveida ienākšanu no Lielbritānijas mums jābūt gataviem tam, ka saslimstība var pieaugt. Šajā sakarā esam devuši rīkojumus, kas ir saistīti ar papildu rezervju sagādi un iepirkumiem, un, visticamāk, vērsīsimies visā drīzumā valdībā pēc papildu līdzekļiem, lai slimnīcas ir gatavas strādāt ar varbūtējo pacientu pieplūdumu," sacīja Pavļuts žurnālistiem pirmdien pēc valdošās koalīcijas sadarbības sanāksmes, kurā pirmo reizi piedalījās, būdams veselības ministra amatā, kurā Saeima viņu apstiprināja 7. janvārī.

SPKC pirmdien atgādināja, ka Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrs, veicot Covid-19 paņemto paraugu sekvenēšanu, viena Covid-19 pacienta paraugā ir konstatējis jaunā koronavīrusa variantu, kas saistīts ar ceļojumu uz Apvienoto Karalisti.

Lai samazinātu jaunā vīrusa paveida izplatīšanās risku, visiem, kuri ierodas Latvijā no Apvienotās Karalistes, obligāti jāveic Covid-19 tests un stingri jāievēro 10 dienu pašizolācijas prasības. Epidemiologi mudina ikvienu iedzīvotāju vēl rūpīgāk ievērot noteiktos drošības pasākumus un mazināt savstarpējos tiešos kontaktus ar cilvēkiem, ar kuriem ikdienā nedzīvo vienā mājsaimniecībā.

SPKC arī uzsver, ka vēl līdz 25. janvārim paplašinātas iespējas veikt valsts apmaksātu testu uz Covid-19, ja ir saslimšanas pazīmes (piemēram, akūtas elpceļu infekcijas pazīmes, paaugstināta temperatūra, ožas traucējumi, garšas izjūtas zudums u.c.).

Iebraucot no Apvienotās Karalistes pieteikties Covid-19 bezmaksas testam bez ģimenes ārsta nosūtījuma var arī gadījumos, kad saslimšanas simptomu nav.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!