Reaģējot uz jaunieceltā labklājības ministra Gata Eglīša (JKP) pašvaldību vēlēšanu dienā, 5. jūnijā, paustajiem izteikumiem par finansējuma plūsmas kontroli pašvaldībām, ņemot vērā to vadības politisko piederību, Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) ir vērsusies pie valsts augstākajām amatpersonām ar lūgumu izskaidrot ministra izteikumus.

Vēstulē, kas adresēta Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV), finanšu ministram Jānim Reiram (JV) un Eglītim, LPS priekšsēdis Gints Kaminskis uzsvēris, ka LPS, kā Latvijas pašvaldības apvienojošai organizācija nekad nav pašvaldības iedalījusi pēc politiskās piederības.

Viņš norādījis, ka organizācija ir saņēmusi vairāku pašvaldību lūgumu skaidrot satraucošos izteikumus, jo gan pašvaldībām, gan arī LPS šādi publiski paziņojumi rada satraukumu gan kontekstā ar pašvaldību tālāku darbību pēc Administratīvi teritoriālās reformas, gan finansējuma pieejamību pašvaldībām Eiropas ES politiku instrumentu, pārējās ārvalstu finanšu palīdzības un Atveseļošanas un noturības mehānisma (ANM) ietvaros nākamajiem septiņiem gadiem.

"Šis finansējums ir kritiski svarīgs, lai nodrošinātu valsts un pašvaldību turpmāku ekonomisko izaugsmi un konkurētspējas uzlabošanos, kā arī mazinātu sociālekonomiskās atšķirības starp valsts reģioniem, jo īpaši COVD 19 seku mazināšanā katrā pašvaldībā," sacījis Kaminskis.

Vienlaikus LPS aicina amatpersonas nodrošināt pašvaldībām piekritīgos nodokļu ieņēmumus, valsts budžeta, ES fondu, pārējās ārvalstu finanšu palīdzības un ANM līdzekļus. Tāpat pašvaldībām būtiska ir aizņēmumu pieejamība 2021.-2027. gada plānošanas periodam tā, lai iegūtu katra pašvaldība un tās iedzīvotāji un uzņēmumi, neatkarīgi no pašvaldības vadības politiskās piederības.

"Pašvaldībām ir būtiski saņemt adekvātu finansējumu, lai nodrošinātu to vienmērīgu ekonomisko izaugsmi un attīstību. Šādi ministra publiskajā vidē paustie izteikumi par politiskās piederības ietekmi uz līdzekļu sadali ir radījuši nopietnu satraukumu pašvaldībās, jo īpaši laikā, kad tiek īstenota Administratīvi teritoriālā reforma un virknei pašvaldību ir aktuāls jautājums par turpmāku finansējuma piesaisti," atzīmējis Kaminskis.

Jau ziņots, ka Eglītis mikroblogošanas vietnē "Twitter" bija ierakstījis aicinājumu Latvijas Reģionu apvienībai, Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) un "Saskaņai" pārāk nesapriecāties par uzvarām pašvaldību vēlēšanās, jo "3.jūnija valdības restarts nozīmē to, ka lielās valsts budžeta, Eiropas Savienības (ES) fondu un Atveseļošanas un noturības mehānisma naudas plūsmas kontrolēs četras koalīcijas partijas (Nacionālā apvienība, JKP, "Jaunā vienotība" un "Attīstībai/Par", kas primāri rūpēsies par savām pašvaldībām".

Šie izteikumi izpelnījās vairāku "Twitter" lietotāju kritiku, piemēram, domnīcas "Providus" direktore un vadošā pētniece Iveta Kažoka Eglītim vaicāja, vai tieši pret šādu politiku - naudas došanu savējiem - Jaunā konservatīvā partija nebija solījusi cīnīties. Viņa vaicāja Eglītim, vai šāda politika, dāvāt īpašas privilēģijas pašvaldībām, kuru vadībā ir tā brīža koalīcijas partiju pārstāvji, ir jāturpina vai jāizbeidz.

Uz šo ierakstu reaģēja arī citi "Twitter" lietotāji, aicinot jauno ministru jau "kravāt kastes promiešanai".

Savukārt intervijā Latvijas Radio Valsts prezidents Egils Levits uzsvēra, ka šādi izteikumi nav pieļaujami, lai gan viņš pieļāva, ka politiķis tos nebija domājis kā nopietni uztveramus.

Eglītis šo ierakstu ātri izdzēsa un ierakstīja maigāku: "Man būs interesanti vērot, kā pašvaldību vēlēšanu rezultāti ietekmēs gaidāmās ES fondu/RRF atbalsta naudas plūsmas. For the record: JKP nav "savu" pašvaldību."

Eglītis atzina, ka arī pirmais ieraksts mikroblogošanas vietnē bija viņa rakstīts. Politiķis sacīja, ka vēlējies tikai paust savu viedokli par kādreiz ierasto praksi atbalsta līdzekļu sadalē, lielāko atbalstu novirzot ZZS pašvaldībām. Viņš solās, ka šāds princips turpmāk vairs netikšot īstenots.

Tikmēr Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) medijiem izplatītajā paziņojumā norādījusi, ka aicina Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) nekavējoties vērtēt Eglīša atbilstību amatam un spēju atbildīgi pildīt valdības locekļa pienākumus. ZZS valde uzskata, ka Eglīša izteikumi "Twitter" ir nepieņemami un absolūti neizprotami, ievērojot to, ka valdībai un katram tās ministram ir jāstrādā visas valsts iedzīvotāju labā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!