Foto: PantherMedia/Scanpix
Tiesības saņemt valsts atbalstu elektrības rēķinu segšanai pēc mājsaimniecību elektroenerģijas tirgus atvēršanas būs mājsaimniecībām, kurās dzīvo kāda par trūcīgu vai maznodrošinātu atzīta persona. Atbalsta apmērs būs 5 eiro mēnesī uz vienu personu.

To paredz beidzot sagatavotais likumprojekts "Par valsts atbalstu trūcīgām un maznodrošinātām mājsaimniecībām elektroenerģijas izmaksu segšanai", kuru otrdien akceptēja valdība.

Likums, kas stāsies spēkā pēc tā pieņemšanas Saeimā, noteic, ka atbalsts elektroenerģijas rēķinu segšanai netiks aplikts ar nodokļiem.

Gadījumos, kad mājsaimniecības mēneša maksājums par elektroenerģiju ir mazāks par 5 eiro uz personu, elektroenerģijas tirgotājam atlikumu būs jāattiecina uz nākamo periodu.

Datus par personām, kam ir tiesības uz atbalstu elektroenerģijas rēķinu segšanai, apkopos pašvaldības, kas tos tālāk nodos elektroenerģijas tirgotājiem.

"Delfi" jau ziņoja, ka Laimdotas Straujumas (V) valdību veidojošo politisko partiju koalīcijas sanāksmē pirmdien, 3. martā, tika nolemts mājsaimniecību elektroenerģijas tirgus "atvēršanu" atlikt līdz 2015.gada 1.janvārim, kas atbilstoši ES regulām ir pēdējais termiņš tirgus liberalizācijai.

Līdz šim izskanējušas prognozes, ka pēc elektroenerģijas tirgus atvēršanas atsevišķu mājsaimniecību maksājumi par elektrību varētu pieaugt pat par 40%.

Aplēsts, ka atbalsta sniegšana 2015. -2017. gadā izmaksās ap 5,2 miljoniem eiro gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!