Foto: F64

Pēc Krievijas paziņojuma par plāniem virs Latvijas ekskluzīvās ekonomiskās zonas Baltijas jūrā veikt raķešu šaušanas pārbaudi Latvijas Nacionālie bruņotie spēki (NBS) darbojas ikdienas režīmā, pastāstīja Aizsardzības ministrijas (AM) Militāri publisko attiecību departamenta direktors Kaspars Galkins.

No Krievijas puses joprojām nav saņemta plašāka informācija par gaidāmo pārbaudi, līdz ar to Latvijai nav zināms, kāda veida bruņojumu Krievija plāno izmantot. Krievijas pusei informāciju lūgts sniegt pēc iespējas ātrāk.

Galkins arī apliecināja, ka šī ir pirmā reize kopš Latvijas neatkarības atgūšanas, kad Krievija ieplānojusi šāda veida pārbaudi tik tuvu Latvijas robežām. Viņš gan atgādināja, ka starptautiskie līgumu neliedz valstīm šādas pārbaudes rīkot ekskluzīvi ekonomiskajā zonā.

AM pārstāvis apliecināja, ka Latvija līdz šim ir organizējusi pretgaisa aizsardzības mācības, kad uz ļoti īsu laika posmu ir bijusi slēgta noteikta gaisa telpas un jūras teritorija Latvijas piekrastē. "Latvija Baltijas jūrā nekad, piemēram, iepretim Kaļiņingradai nav izmantojusi pretgaisa aizsardzības ieročus," norādīja Galkins un piebilda, ka, visticamāk, arī NATO raķešu pārbaudes nav veikusi tuvu Krievijas robežām Baltijas jūrā.

Jau ziņots, ka Krievijas Galvenais gaisa satiksmes vadības centrs ir informējis Latviju, ka Krievijas Jūras spēki nākamnedēļ virs Latvijas ekskluzīvās ekonomiskās zonas Baltijas jūrā plāno veikt raķešu šaušanas pārbaudi.

Civilās aviācijas aģentūra (CAA), atsaucoties Krievijas aicinājumam, ir piekritusi slēgt Latvijas gaisa telpu raķešu šaušanai paredzētajā zonā, apstiprināja CAA direktors Māris Gorodcovs. Viņš norādīja, ka gaisa telpas slēgšana ir standarta procedūra, kas tiek veikta, kad par to informē militāristi. Taču, pēc Gorodcova teiktā, šāda veida aktivitātes līdz šim Latvijā neesot bijušas.

Krievijas militārajam atašejam ir pieprasīts sniegt detalizētu informāciju par plānotajām aktivitātēm Latvijas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā, kā arī par to, kā tiks nodrošināta drošība raķešu šaušanas laikā.

AM ir informējusi Krievijas militāro atašeju, ka Baltijas jūrai ir būtiska nozīme komerciālo darbību veikšanai. Noteiktas teritorijas ierobežošana vismaz 36 stundu garumā ne tikai kaitētu ekonomisko aktivitāšu veikšanai, bet arī palielinātu negadījumu risku.

Bijušais Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube paudu viedokli, ka Krievijas iecere liecina par vēlmi izrādīties, bet patiesi stipriem to darīt nevajadzētu.

Graube norādīja, ka Krievijas rīkojas līdzīgi kā cilvēki, kad grib pārliecināt par savu pārākumu. Viņaprāt, šāda varenības demonstrēšana patiesībā ir vājuma pazīme. "Viņi visu laiku grib izrādīties, pievērst sev uzmanību, bet tam, kurš patiesi ir stiprs, to darīt nevajag," pauda bijušais NBS komandieris.

Viņaprāt, šīs pārbaudes arī nevajag vērtēt kā atsevišķu gadījumu, bet gan kā kopēju Krievijas reakciju uz pēdējā laika notikumiem, piemēram, Lielbritānijā cietušā bijušā Krievijas dubultaģenta Sergeja Skripaļa lietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!