Foto: F64

Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājas izpildvietniekam Valdim Dombrovskim (JV) arī otrais tests uz Covid-19 ir bijis negatīvs, tāpēc viņš klātienē piedalīsies rīt gaidāmajā uzklausīšanā Eiropas Parlamentā (EP), viņam kandidējot uz tirdzniecības komisāra amatu, informēja Dombrovska padomniece Maija Celmiņa.

Piektdien EP deputāti uzklausīts ne tikai Dombrovski, bet arī EP priekšsēdētāja vietnieci Mareidu Makginesu, kura izvirzīta finanšu pakalpojumu, finanšu stabilitātes un kapitāla tirgu savienības komisāres amatam, pavēstīja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

Dombrovski uzklausīs Starptautiskās tirdzniecības komitejā no plkst. 14 līdz 17 pēc Latvijas laika. Turklāt uzklausīšanā aicinātas piedalīties arī Ārlietu, Ekonomikas un monetāro, Attīstības un Budžeta komitejas, kuras Dombrovskim arī varēs uzdot pa vienam jautājumam.

Krastiņš norādīja, ka EP Juridiskā komiteja 24. septembrī izvērtēja abu kandidātu iesniegtās finansiālo interešu un saistību deklarācijas un apstiprināja, ka viņu turpmāko pienākumu jomu neskar interešu konflikts. Pēc EP preses sekretāra Latvijā paustā, šis bija nepieciešams solis, lai varētu sākt uzklausīšanas attiecīgajās komitejās. Tāpat kandidātiem bija līdz 30. septembrim bija rakstiski jāatbild uz attiecīgo komiteju iesniegtajiem jautājumiem.

Krastiņš skaidroja, ka katra uzklausīšana ilgst trīs stundas. Kandidāti sāk ar 15 minūšu garu ievadrunu, pēc tam EP deputāti uzdod jautājumus. Kopā tiek uzdoti 25 jautājumi, katram no tiem atvēlēta minūte, tikpat daudz laika paredzēts arī atbildei. Pēc tam jautājuma uzdevējam ir iespēja īsi komentēt arī atbildi. Pirms uzklausīšanas beigām kandidātam ir iespēja sniegt piecas minūtes ilgu noslēguma paziņojumu.

Uzreiz pēc kandidātu uzklausīšanas, atbildīgo Parlamenta komiteju koordinatori - katras politiskās grupas pārstāvji - aiz slēgtām durvīm veiks Makginesas un Dombrovska prasmju un kompetenču novērtējumu. Savukārt 5.oktobrī Parlamenta komiteju priekšsēdētāju konference novērtēs abu uzklausīšanu rezultātus un nosūtīs savus secinājumus Priekšsēdētāju konferencei, ko veido EP priekšsēdētājs un politisko grupu priekšsēdētāji.

Galīgo novērtējumu Priekšsēdētāju konference veiks nākamajā nedēļā, pieņemot lēmumu, vai nu noslēgt uzklausīšanu, vai arī pieprasīt veikt papilddarbības. Savukārt 7. oktobra EP plenārsesijā deputāti balsos par jauno komisāru apstiprināšanu amatā, norādīja Krastiņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!