Pirmdien parlamenta Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas deputāti atbalstīja izmaiņas Saeimas deputātu sastāvā, ko radījusi "Par cilvēcīgu Latviju" (PCL) jeb "KPV LV" izslēgšana no koalīcijas.

Komisijas sēdē deputāti izskatīja vairākas Saeimas sastāva izmaiņas, ko radījusi jaunu ministru iecelšana amatā, iepriekšējo ministru atgriešanās parlamentā, kā arī deputātes Ineses Ikstenas (A/P) došanās viņsaulē.

Aizvadītajā nedēļā mūžībā aizgājušās deputātes Ikstenas mandātu iegūs deputāts Mārtiņš Šteins (A/P). Līdz šim viņam mandāts bija piešķirts uz laiku, kamēr Artis Pabriks (A/P) pilda aizsardzības ministra pienākumus. Šteina vietā "mīksto mandātu" jeb mandātu uz laiku piešķirs Viesturam Liepkalnam.

Tāpat komisijā pirmdien konceptuāli izskatīja pārējās izmaiņas parlamenta sastāvā, ko radījusi PCL izslēgšana no koalīcijas, kā arī politiķu lēmums amatā nomainīt izglītības un zinātnes ministri Ilgu Šuplinsku (JKP).

Iepriekšējā labklājības ministre Ramona Petraviča (PCL) un Šuplinska ir lūgušas Saeimas Prezidiju atjaunot Saeimas mandātus, kurus viņas nolika uz ministru amatu pildīšanas laiku. Tā rezultātā "mīksto mandātu" zaudēs Petravičas aizstājējs Edgars Kronbergs un Šuplinskas aizstājējs – no frakcijas aizgājušais deputāts Andris Kazinovskis.

Tikmēr jaunā labklājības ministra Gata Eglīša (JKP) vietu parlamentā uz laiku, kamēr Eglītis pildīs ministra pienākumus, ir piekritusi ieņemt Satiksmes ministrijas Juridiskā departamenta Tiesību aktu nodaļas juriskonsulte Līva Kreituse.

Arī jaunā iekšlietu ministre Marija Golubeva (A/P) Prezidiju ir informējusi par vēlmi uz laiku nolikt mandātu, un par viņas pēcteci piekritis būt Rīgas domes deputāts Māris Mičerevskis.

Savukārt jaunās izglītības un zinātnes ministres Anitas Muižnieces (JKP) vietā piekritis nākt līdzšinējais Limbažu novada pašvaldības izpilddirektors Māris Beļaunieks (JKP).

Komisijas priekšsēdētāja Janīna Kursīte-Pakule (NA) informēja, ka lūgs Saeimas Prezidiju otrdien, 8. jūnijā, pulksten 13 izsludināt ārkārtas sēdi, kurā parlamentārieši varētu balsot par šiem lēmuma projektiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!