Pēdējo divu gadu laikā 28 profesionālo skolu renovācijai un modernizācijai tērēti 3 197 758 lati, no kuriem 2 556 206 latus piešķīris Eiropas Reģionālās attīstības fonds (ERAF), liecina Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) apkopotā informācija.
598 258 lati ir valsts līdzfinansējums, bet 24 000 latu ieguldīti no pašvaldību budžeta. Lielākie līdzekļi - vairāk par 150 000 latu - ieguldīti septiņās profesionālās izglītības iestādēs.

Automehānikas materiāli tehniskās un tehnoloģiskās bāzes modernizācijai Valsts Priekuļu lauksaimniecības tehnikumā ieguldīti 172 900 lati, šuvēju un šūto izstrādājumu izgatavotāju apmācības programmu infrastruktūras renovācijai Rīgas Purvciema amatu skolā ieguldīti 171 100 lati, tikpat daudz līdzekļu ieguldīts arī automobiļu un metālapstrādes darbnīcu un aprīkojuma modernizācijai Latgales Transporta un sakaru tehniskajā skolā.

Rīgas Valsts tehnikuma autocentra renovācijai un materiāli tehniskās bāzes modernizācijai tērēti 163 605 lati, mācību aprīkojuma modernizācijai un mācību telpu renovācija Valsts Kandavas lauksaimniecības tehnikumā - 158 090 lati, celtniecības un ceļu būves mašīnu mehāniķu mācību laboratoriju un darbnīcu modernizācijai Smiltenes 29.arodvidusskolā - 154 576 lati, bet Rīgas Tūrisma un tirdzniecības skolas renovācija un mācību aprīkojuma modernizācija izglītības kvalitātes paaugstināšanai izmaksājusi 150 000 latu.

Lai pilnveidotu un sakārtotu profesionālās izglītības jomu, nākamo septiņu gadu laikā no Eiropas Savienības (ES) līdzekļiem paredzēts ieguldīt aptuveni 77 miljonus latu.

Šajā gadā paredzēts uzsākt Eiropas Sociālā fonda (ESF) līdzekļu piesaisti. Līdzekļi paredzēti profesionālās orientācijas pasākumu un pakalpojumu pieejamības izglītības sistēmā attīstībai, īpaši reģionos. Tāpat paredzēts atbalstīt jauniešu iesaistīšanos profesionāli orientētā izglītībā.

Līdz 2013.gadam šo ieceru īstenošanai paredzēts viens miljons latu, aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja IZM Komunikācijas nodaļas vecākā referente Dace Jansone.

Profesionālajā izglītībā iesaistīto pedagogu kompetences paaugstināšanai nākamo septiņu gadu laikā paredzēts tērēt 8,5 miljonus latu. Tikpat daudz paredzēts arī atbalstam sākotnējās profesionālās izglītības programmu īstenošanas kvalitātes uzlabošanai un īstenošanai.

Tāpat plānots uzsākt ERAF līdzekļu piesaisti profesionālās izglītības infrastruktūras - profesionālās izglītības iestāžu ēku - renovācijai, lai nodrošinātu nepieciešamos priekšnoteikumus mūsdienīgu sākotnējās profesionālās izglītības programmu īstenošanai mehānikas un metālapstrādes, enerģētikas, elektronikas un automātikas, transporta, būvniecības, kokapstrādes, lauksaimniecības, ķīmiskās rūpniecības, tūrisma, tekstilapstrādes un radošo industriju tematiskajās jomās.

Paredzēts arī nodrošināt bibliotēku, dabas zinātņu kabinetu modernizāciju un izglītības iestāžu pielāgošanu personām ar funkcionāliem traucējumiem, pastāstīja Jansone. Līdz 2013.gadam šo ieceru realizēšanai paredzēts tērēt 59 miljonus latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!