Turpmākos divus gadus valsts pensijas un atlīdzības indeksēs vienu reizi gadā - 1.oktobrī, ņemot vērā faktisko patēriņa cenu indeksu.
Kopējie izdevumi valsts pensiju un atlīdzību indeksācijai ar šā gada 1.oktobri paredzami 2,3 miljonu latu apmērā.

Pensiju indeksāciju 1.oktobrī plānots veikt līdz 2002.gadam. Faktisko patēriņa cenu indeksu noteiks Labklājības ministrija, pamatojoties uz Valsts statistikas pārvaldes datiem.

Pārskatot līdz šā gada 31.martam piešķirtās pensijas un atlīdzības, tiks ņemts vērā faktiskais patēriņa cenu indekss par laiku no 1.aprīļa līdz 31.augustam, ievērojot arī iepriekšējā indeksācijā piemērotā indeksa korekciju.

Savukārt, pārskatot no šā gada 1.aprīļa līdz 1.oktobrim piešķirtās pensijas un atlīdzības, jāņem vērā faktiskais patēriņa cenu indekss laikposmā no 2000.gada 1.aprīļa līdz 31.augustam, paredzēts noteikumos.

Gan viens, gan otrs gadījums attiecas uz šā gada oktobrī veicamo indeksāciju.

Savukārt uz 2001.gada 1.oktobra indeksāciju attieksies faktiskais patēriņa cenu indekss laika posmā no šā gada septembra līdz nākamā gada 31.augustam.

Pēc jaunākajām Finansu ministrijas prognozēm, paredzamais patēriņa cenu indekss indeksācijai šogad valsts pensijām un atlīdzībām, kas piešķirtas līdz 2000.gada 1.martam, ņemot vērā iepriekšējā perioda korekciju, ir 1,0205 jeb 2,05%.

No 2000.gada 1.aprīļa līdz 1.oktobrim piešķirtajām valsts pensijām un atlīdzībām šā gada indeksācijā prognozētais patēriņa cenu indekss ir 1,0101 jeb 1,01%.

Līdz šim pensiju indeksācija notika divreiz gadā - 1.maijā un 1.novembrī, taču pērn apstiprinātie grozījumi pensiju likumā paredz pensijas indeksēt vienreiz gadā. Pārcelt indeksāciju no novembra uz oktobri vairākkārt ierosinājusi Latvijas pensionāru federācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!