Pērn ārzemju viesi 2,039 miljonus reižu šķērsoja valsts robežu, izbraucot no Latvijas, kas ir par 125 tūkstošiem vairāk nekā pērn, BNS informēja Centrālajā statistikas pārvaldē. Lielākā daļa ārzemju viesu - 61% - bijuši tuvāko kaimiņvalstu - Igaunijas un Lietuvas iedzīvotāji. No Eiropas Savienības valstīm ieradās 18% ārzemju viesu - visbiežāk no Somijas, Vācijas un Zviedrijas.
Lielākā daļa - 37% ārzemnieku Latvijā ieradušies tikai caurbraucot, 21% kā galveno ceļojuma motīvu minējuši darījumu kārtošanu, bet 18% apmeklējuši draugus un radus. Savukārt brīvdienu pavadīšanu Latvijā kā ceļojuma motīvu minējuši tikai 13% ārzemju viesu. No ceļotāju kopskaita 82% Latvijā ieradās ar autotransportu, 8% ar lidmašīnu, 6% ar kuģi un 4% ar vilcienu.

Tāpat kā pērn, arī šogad Latvijā viesi vidēji uzturējās 1,8 dienas. Visvairāk - 71% - no visiem ceļotājiem bija vienas dienas viesi - Latvijā nenakšņoja, 20% ceļojums ilga no vienas līdz trim dienām, 5% - no četrām līdz septiņām dienām un tikai 4% valstī uzturējās ilgāk kā septiņas dienas. Pārsvarā - 47% - no ārzemju vairākdienu ceļotājiem apmetās viesnīcās, bet nedaudz mazāk - 41% - nakšņoja pie radiem vai draugiem.

Pērn tikai piektdaļa ārzemju vairākdienu viesu Latvijā ieradās pirmo reizi. Ceļotāju visbiežāk apmeklētās vietas Latvijā bija - Rīga, kur viesojās 67% no visiem ceļotājiem, Liepāja - 6%, Jūrmala - 4% un Rīgas rajons - 3%.

Uz jautājumu par informācijas avotiem, kas izmantoti pirms ceļojuma uzsākšanas, 31% ceļotāju atzina, ka ziņas par Latviju guvuši iepriekšējo apmeklējumu laikā, 21% no draugiem un radiniekiem, bet 13% izmantojuši biznesa informāciju.

2001.gadā ārzemju ceļotāji Latvijā iztērējuši 70,8 miljonus latu, kas ir par 3,6 miljoniem latu mazāk nekā 2000.gadā. Minētajā summā neietilpst ceļa izdevumi, izdevumi, kas veikti darba devēja uzdevumā, kā arī kapitālieguldījumi. Visvairāk naudas Latvijā tērējuši ceļotāji no Krievijas - deviņus miljonus latu un Vācijas - astoņus miljonus latu.

Vidēji dienā ceļotāji tērējuši 19 latus. Ja nakšņots viesnīcā, vidējie tēriņi bijuši daudz lielāki - 85 lati dienā, savukārt tie, kuri bija apmetušies pie radiem un draugiem, dienas laikā izdeva vidēji 14 latus.

Ārzemju ceļotāji lielākoties ir apmierināti ar Latvijas apmeklējumu, īpaši atzinīgi novērtējot pakalpojumu kvalitāti un cilvēku atsaucību. Salīdzinoši zemāk gan tiek vērtētas Latvijas iedzīvotāju svešvalodu zināšanas un preču cenas un kvalitātes savstarpējā atbilstība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!