Nu jau aizgājušajā lielajā reformu gadā reorganizētas 85, bet likvidētas 58 pamatskolas un vidusskolas, portālam "Delfi" atzina Izglītības un zinātnes ministrija (IZM).

Reorganizācija gandrīz visos gadījumos nozīmē skolas pievienošanu citai mācību iestādei. Tikai dažos gadījumos mācību iestādes ir apvienotas, vai arī tām piešķirts cits statuss.

Reorganizācija un likvidācija skārusi mācību iestādes visā Latvijas teritorijā – gan galvaspilsētā Rīgā, gan nelielos miestiņos Rēzeknes, Balvu, Alojas, Alūksnes un Viesītes novadā.

Reformas izglītības jomā visu gadu ir bijušas vienas no visvairāk apspriestajām pārmaiņām visu nozaru vidū. Piemēram, tika spriests, vai reformas nepasliktinās mācību kvalitāti, bet gada nogalē izskanēja ziņas, ka atsevišķās Latvijas vietās bērni ceļā uz skolu pavada ļoti ilgu laiku. Arī reformai sākoties, transporta faktors bija viens no visbiežāk pieminētākajiem un īpašas bažas raisīja vecākiem, kuru bērniem tagad bija jāmēro garāks un dārgāks ceļš līdz skolai.

Taču reformas skāra ne tikai pamatskolas un vidusskolas. Tāpat gada laikā likvidēta ne viena vien arodskola un savu pastāvēšanu gadumijā beidza arī iekšlietu ministrijas padotībā esošā Latvijas Policijas akadēmija.

Gada pēdējos mēnešos izskanēja ideja, ka varētu veidot vienu, lielu augstskolu, taču vismaz pagaidām tā nav guvusi īpašu atsaucību. Turklāt valsts augstākās amatpersonas gada otrajā pusē apliecināja, ka augstskolu likvidācija patlaban nav darba kārtībā.

Nemierā ar notiekošo tieši augstskolās bija arī studenti, kas dažādās akcijas rudenī atgādināja, ka bez izglītotas jaunās paaudzes nav iespējama ekonomikas attīstība un vērā ņemams zinātnes pienesums tautsaimniecībā, sekmējot uz zināšanām balstītas ekonomikas veidošanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!