Foto: F64

Valsts budžeta finansējums kopumā 577 tūkstošu eiro apmērā 2016. gadā izmaksāts sešām partijām – "Latvijas Reģionu Apvienībai", "Nacionālajai apvienībai Visu Latvijai!-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK", "No sirds Latvijai", "Vienotībai", "Saskaņai" un Zaļo un Zemnieku savienībai, liecina Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) 2016. gada darbības pārskats, kas iesniegts Ministru kabinetā.

Saistībā ar pārkāpumiem partiju finansēšanas jomā pārskata periodā KNAB pieņēmis lēmumu par partijas "Nacionālās Vienotības apvienība" 2014. gadā pretlikumīgi izlietotā valsts budžeta finansējuma atmaksu valsts budžetā 1452 eiro apmērā. Savukārt, pārbaudot ziedojumu, biedru un iestāšanās naudu iemaksas, birojs lēmis, ka partijām "No sirds Latvijai", "Saskaņa" un "Vienoti Latvijai" valsts budžetā jāieskaita 28 086 eiro, kas 2014. gadā saņemti kā pretlikumīgs finansējums.

Pārbaužu rezultātā otrajā pusgadā pieņemti trīs lēmumi par pretlikumīgi pieņemto ziedojumu atmaksāšanu valsts budžetā 11 820 eiro apmērā. Lēmums piemērots partijām "Saskaņa", "Vienotība" un "Zaļo un Zemnieku savienība".

Pārbaudot partijas "Vienotība" 2014. gada 4. oktobra 12. Saeimas vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācijā norādītos darījumus, KNAB konstatējis, ka politiskais spēks pārsniedzis priekšvēlēšanu izdevumu apmēru. KNAB pieņēmis lēmumu par 2014. gada priekšvēlēšanu izdevumu apmēra pārsnieguma atmaksāšanu valsts budžetā 41 779 eiro apmērā. Lēmums par soda piemērošanu stājies spēkā pēc tam, kad pieņemts lēmums par valsts budžeta finansējuma piešķiršanu, tāpēc birojs pieņēma lēmumu par valsts budžeta finansējuma izmaksas pārtraukšanu "Vienotībai" no 2016. gada 15. oktobra.

Kopumā pārskatā periodā partijas un to apvienības, kā arī viena fiziskā persona atmaksājušas valsts budžetā pretlikumīgi saņemto finansējumu 59 834 eiro, kā arī samaksājušas naudas sodus kopumā 6260 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!