Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju nevēlas nodarbināt šizofrēnijas slimniekus, liecina lietišķo pētījumu aģentūras "Nikolo grupa" veiktais pētījums.
67% pētījuma laikā aptaujāto atzinuši, ka nepieņemtu darbā cilvēku, ja zinātu, ka viņš slimo ar šizofrēniju. Tikai 6% uz šo jautājumu atbildēja pozitīvi, bet 27% aptaujāto uz šo jautājumu grūti atbildēt.

Latvijas Psihiatru asociācijas (LPA) prezidente un RSU Psihiatrijas katedras profesore Raisa Andrēziņa šodien žurnālistiem sacīja, ka darba devēju vidū valda aizspriedumi pret šizofrēnijas darbiniekiem. Kādas tikšanās laikā darba devēji atzinuši "es pieņemšu darbā šo cilvēku, ja jūs stāvēsiet viņam klāt" vai "garantējiet, ka viņš nesalauzīs ražošanas līnijas".

Lielākā daļa jeb 43% pētījuma laikā aptaujāto atzinuši, ka šizofrēnijas slimnieki ir jāārstē psihiatriskajā slimnīcā. 37% uzskata, ka šie cilvēki varētu ārstēties mājās un specializētajos dienas centros.

Aptaujas autori secina, ka cilvēki, kas zina par jaunākajām ārstēšanas metodēm, atbalsta šizofrēnijas pacientu ārstēšanu mājās un dienas stacionārā, bet tie, kuri nav informēti par jaunākajām ārstēšanas metodēm, uzskata, ka slimniekam ir jāuzturas psihiatriskajā slimnīcā.

58% aptaujāto atzīst, ka šizofrēnija un tās ārstēšana ir problēma sabiedrībā.

Latvijā ir reģistrēti 18 000 šizofrēnijas slimnieki. Citu valstu pieredze liecina, ka valstī ar šizofrēniju slimo vidēji 1% iedzīvotāju. Saskaņā ar šo statistiku Latvijā varētu būt aptuveni 20 000-22 000 slimnieku. Tas nozīmē, ka aptuveni 5000 šizofrēnijas slimnieku nav mediķu redzeslokā, informēja LPA valdes loceklis RSU Psihiatrijas un narkoloģijas katedras docents Elmārs Rancāns.

Viņš norādīja, ka ar dažādām psihiskām slimībām Latvijā slimo aptuveni 63 000 iedzīvotāju.

Pētījuma laikā aptaujāti 1065 respondenti vecumā no 15 līdz 74 gadiem. Pētījums veikts šā gada augustā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!