Foto: AP/Scanpix/LETA

Ņemot vērā izskanējušo informāciju par to, ka no viena "BioNTech-Pfizer" iepakojuma iespējams vakcinēt sešus cilvēkus, ražotājs, iespējams, varētu pārskatīt piegādājamo vakcīnu apjomu, pēc preses konferences žurnālistiem teica Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Ministrs norādīja, ka šādi signāli no ražotāja ir uzskatāmi par piegādājamā apjoma samazinājumu un "tā nebija runāts".

Savukārt Rīgas Austrumu klīniskās slimnīcas (RAKUS) Bīstamo infekciju nodaļas vadītāja Monta Madelāne medijiem norādīja, ka slimnīcām nav noteikts vakcinējamo cilvēku ierobežojums – ja vienā flakonā ir pietiekams apjoms, lai potētu sešus cilvēkus, slimnīcas to var darīt.

Ministrs pirmdien tikās ar RAKUS vadību un mediķiem, kur apmeklēja gan vakcinācijas kabinetu, kurā pirmdien tiek uzsākta otrā vakcinācijas kārta tiem mediķiem, kas poti pret Covid-19 saņēmuši īsi pirms jaunā gada. Tāpat ministrs klātienē tikās ar mediķiem, kas strādā vissmagākajās zonās – toksikoloģijas un sepses klīnikā, kā arī ar uzņemšanas nodaļas darbiniekiem.

Kā norādīja RAKUS valdes priekšsēdētājs Imants Paeglītis, toksikoloģijas un sepses klīnikā tiek ārstēti Covid-19 vissmagāk skartie pacienti – slimnīcai pieejamas 20 pilnībā aprīkotas intensīvās terapijas gultas, kas pielāgoties tieši Covid-19 pacientiem. Tāpat ministrs tika iepazīstināts ar slimnīcas tehnisko nodrošinājumu un individuālo aizsardzības līdzekļu krājumiem.

"Paldies visiem mediķiem, ārstiem, sanitāriem, kas joprojām ir ierindā un spēj nodrošināt to, ka darbs šobrīd noris. Esam ikdienā gatavi tam, lai katram pacientam sniegtu palīdzību," pauda Paeglītis.

Pavļuts atgādināja, ka šobrīd ir vakcinēti ap 15 000 mediķi, vakcinācijas tempu būtiski kāpinot pagājušajā nedēļā. "Vienlaikus varam vakcinēt tik, cik ir vakcīnu," pauda Pavļuts. Šobrīd Latvija var gaidīt nelielas "Moderna" vakcīnu kravas februāra sākumā, kas ļaus turpināt mediķu vakcināciju, savukārt februārī gaidāma pirmā lielā "AstraZeneca" vakcīnu krava, kas ļautu pabeigt mediķu vakcināciju un ļautu pievērsties sociālās aprūpes centiem, vakcinējot vecāka gada gājuma cilvēkus.

Vienlaikus viņš norādīja, ka Latvija izmantos visus spēkus un resursus, lai vispārējā brīvprātīgā vakcinācija notiktu tā, kā iecerēts. "Mums jāvakcinē tādā tempā, kādā mūs sasniedz vakcīnu kravas," norādīja Pavļuts. Patlaban plānots vispārējo brīvprātīgo vakcināciju uzsākt marta beigās, kad Latviju būs sasniegušas arī "AstraZeneca" vakcīnas. Tad plānots nedēļā vakcinēt 100-150 tūkstošus cilvēku nedēļā, pauda ministrs.

"Delfi" jau ziņoja, ka ceturtdien, 14. janvārī, Ministru kabinets apstiprināja ieceri veidot vakcinācijas projekta uzraudzības padomi un projekta vadības biroju. Tas ļaus efektīvāk nodrošināt vakcinācijas procesu Latvijā.

"Mums īsā laikā jānodrošina vakcinācijas iespēja pusotram miljonam Latvijas iedzīvotāju. Tik apjomīga darba paveikšanai visas nozares strādās kopā un atbildība būs augstākajā – valdības – līmenī. Darba centrā būs man tieši pakļauts vakcinācijas birojs jeb štābs, kuram jāsāk strādāt vistuvākajā laikā," skaidroja veselības ministrs.

Gatavojoties visaptverošai vakcinācijai un īpaši brīdim, kad Latvijā vienlaikus būs pieejams liels apjoms vakcīnu devu, pieņemts lēmums vakcinācijas procesu organizēt augstākā līmenī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!