Piektdienas vakarā pie Polijas vēstniecības Rīgā ap 35 cilvēki piedalījās akcijā pret Polijas prezidenta Andžeja Dudas pagājušās nedēļas izteikumiem par lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu (LGBT+) kopienu, informēja jaunatnes organizācija "Protests".

Sanākušie bija ar plakātiem, kā arī sauca saukļus angliski un poliski. Piketu organizēja jaunatnes organizācija "Protests".

"Šodien pulcējāmies pie Polijas vēstniecības, jo uzskatām, ka Dudas izteikumi ir diskriminējoši pret jau tā mazaizsargātu sabiedrības daļu. Mūsu valstis šajā jomā ir līdzīgās situācijās, tāpēc nolēmām paust solidaritāti ar Polijas LGBT+ kopienu," sacīja organizācijas vadītāja Selma Levrence.

Polijā 28. jūnijā notiks prezidenta vēlēšanās, kurās Duda kandidē uz otru prezidentūras termiņu. Pagājušonedēļ kampaņas pasākumā prezidents LGBT+ tiesību aizstāvību nosauca par "ideoloģiju", kas sliktāka par komunismu.

Martins Levuškāns/Protests

"Šādu salīdzinājumu izdarīšana ir arī necieņa pret komunistisko režīmu upuriem un cilvēkiem, kas patiešām saskārušies ar totalitāras iekārtas šausmām," uzsvēra Levrence.

Viņa norādīja, ka kopš Polijā pie varas ir labēji konservatīvā partija "Likums un taisnība" gan Polijas, gan starptautiskās organizācijas paudušas bažas par demokrātijas un tiesu varas vājināšanu, un cita starpā apdraudētas arī LGBT+ kopienas tiesības. Starptautiskās organizācijas "ILGA-Europe" pagājušajā mēnesī atjaunotajā indeksā Polijas novērtējums LGBT+ tiesību jomā krities, to ierindojot pēdējā vietā Eiropas Savienībā.

"Pēc "ILGA-Europe" datiem Polija un Latvija ieņem pēdējās vietas seksuālo un dzimtes minoritāšu aizsardzības jomā Eiropas Savienībā. Piemēram, mūsu valstis ir vienas no retajām, kurās viendzimuma pāri joprojām nevar reģistrēt savas attiecības nekādā formā. Mūsuprāt, Polijas un Latvijas sabiedrībām jāsadarbojas, lai mūsu valstīs veicinātu cilvēku vienlīdzību neatkarīgi no seksuālās vai dzimtes identitātes," skaidroja Levrence.

"Protests" ir pusotru gadu veca jaunatnes organizācija, kas regulāri paudusi viedokli par vides, dažādu sabiedrības grupu tiesību un starptautiskiem jautājumiem. Tā bijusi iesaistīta "Fridays For Future" klimata akciju rīkošanā, organizējusi protestus pie ASV un Krievijas vēstniecībām, kā arī jūnija sākumā rīkoja akciju pret rasismu pie Brīvības pieminekļa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!