Foto: LETA

Jaunievēlētais "Vienotības" priekšsēdētājs, bijušais eirokomisārs Andris Piebalgs neredz iemeslus tam, lai partija viņa vadībā sašķeltos un otra kandidāta - Edvarda Smiltēna atbalstītāji no politiskā spēka atsvešinātos.

"Ir, protams, cilvēki, kas nav mani atbalstītāji, viņi arī pēkšņi par tādiem nekļūs, un es arī to nevēlos panākt. Viņi atbalstīja Edvardu viņa kvalitāšu dēļ, nevis tāpēc, ka viņi bija pret mani," pauda Piebalgs, atbildot uz jautājumu kā novērsīs partijas iespējamo šķelšanos. Politiķis arī sacīja, ka strādās pie tā, lai partiju apvienotu.

Viņš sacīja, ka pašlaik lielas pārmaiņas politiskajā spēkā neplāno, piemēram partijas ministri pašreiz esot labākie kādi partijai ir, un viņiem ir pilns jaunā partijas vadītāja atbalsts. Par izmaiņām Saeimā Piebalgs neesot domājis vispār, viņš nākamnedēļ plāno runāt ar Saeimas frakciju un tās priekšsēdētāju par šiem jautājumiem, taču pašlaik viņa plānā neesot nekādas maiņas.

Piebalgs arī apstiprināja, ka līdz ar ievēlēšanu partijas vadītāja amatā, plāno strauji samazināt savas ārpus-partijas aktivitātes. "Man vēl jūnijā paredzētas pāris konferences, bet viņu skaits stipri samazinās, braukšu uz maksimums vienu divos mēnešos," sacīja "Vienotības" jaunais priekšsēdētājs, sakot, ka visi pārējie darbi tiks atlikti par labu partijai.

"Mums jāsagatavo programma uz kongresu decembrī, statūtu lietas jāsakārto, un, pats galvenais, jāsaprot uz ko mēs pašlaik liekam maksimālo prioritāti," teica Piebalgs.

Runājot par gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām Piebalgs norādīja, ka, protams, Rīga ir ļoti svarīga, taču nevar koncentrēties tikai uz to. Tomēr Rīgas jautājumā, atšķirībā no citām pašvaldībām, nepieciešams sākt strādāt nekavējoties. Piebalgs arī apstiprināja, ka noteikti "Vienotībai" būs savs mēra kandidāts Rīgai, taču pirms nav runājis ar Rīgas nodaļu, to nosaukt nevar. "Man, protams, ir cilvēks, ar ko es runāšu pirmo - tas ir Rīgas nodaļas vadītājs un tad mēs redzēsim kā tālāk virzīsim šo procesu," sacīja "Vienotības" priekšsēdētājs, sakot, ka negribētu radīt situāciju, kurā viņš "skrien pa priekšu" partijas procesiem.

Par iespējamo Saeimas deputātes Ilzes Viņķeles izslēgšanu no partijas Piebalgs plāno pirmdien runāt valdē un lēmumu pieņemt vēl jūnijā.

Tāpat viņš norādīja, ka turpinās darbu ar Solvitu Āboltiņu, ja viņa pati to vēlēsies.

Jau vēstīts, ka par partijas priekšsēdētāju ar 237 balsīm no 441 derīgas vēlēšanu zīmes ievēlets bijušais eirokomisārs Andris Piebalgs. Otrs partijas priekšsēdētāja kandidāts - Smiltēns, ievēlēts partijas valdē, kopā ar bijušo partijas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu.

Tāpat valdē ievēlēti Olafs Pulks, Aivars Rublis, Līvija Klavinska, Karīna Korna, Kārlis Šadurskis, Arvils Ašeradens, Krišjānis Kariņš, Artis Pabriks, Rihards Kozlovskis, Raimonds Čudars, Jānis Reirs un Hosams Abu Meri.

Jau ziņots, ka sestdien norisinās politiskās partijas "Vienotība" ārkārtas kongress. Kongresa sākumā bija reģistrējušies 427 delegāti. Kongresu sasaukt ātrāk par iepriekš lemto oktobri, aicināja partijas reģionālās nodaļas. Partijas ārkārtas kongresā tika vēlēta gan partijas valde, gan priekšsēdētājs.

"Vienotība" dibināta 2011.gada augustā, apvienojoties partijām "Jaunais laiks", "Pilsoniskā savienība" un "Sabiedrība citai politikai". Partijas mērķis ir veidot Latviju par nacionālu, eiropeisku un demokrātisku valsti, kuras sabiedrība būtu izglītota, vesela un droša par nākotni, pausts partijas mājaslapā. Āboltiņa partiju vadījusi kopš tās dibināšanas.

Tāpat jau ziņots, ka "Vienotība" jaunākajos centra SKDS publicētajos partiju reitingos maijā ieņem ceturto vietu ar 5,4% vēlētāju atbalstu. Savukārt pēc "Latvijas Faktu" aptaujas par "Vienotību" balsotu 4,1%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!