Foto: Publicitātes foto
Ar lielisku koncertu 31. oktobrī Madonā noslēdzās jau 17. "Ģitāristu sesija", kas pirmoreiz norisinājās rudenī, proti, no 27. līdz 31. oktobrim.

"Ģitāristu rudens sesijā 2013" piedalījās un skatuves pieredzi guva 43 dalībnieki no Latvijas novadiem, bet tālākais skolēns bija Fabio Sančess no Portugāles.

Jaunākajam dalībniekam ir astoņi gadi – Kārlis Ernests Janovskis sesijā piedalās jau otro gadu bungu klasē pie meistara Andra Buiķa.

Uz Madonas kultūras nama Lielās skatuves norisinājās 10 meistarklases, kuras sniedza Ervīns Ramiņš (vokāla pamati, roks), Jānis Kalniņš (ģitāra), Andris Buiķis (bungas), Gints Žilinskis (taustiņinstrumenti), Murovejs ("jamsession" tradīcijas), Igors Kadoļčiks (ģitāra, "heavy metal"), Anete Irkle (vokāls), Valters Sprūdžs (bass), Andžejs Grauds (naudas grūvi), Jānis Altmanis (ģitāru efektu pedāļi un aprīkojums).

Ģitāristu sesijas dalībnieki, sadalījušies darba grupās, katru dienu mācījās sava izraudzītā meistara vadībā.

Vakaros topošajiem mūziķiem tika organizēti dažādi konkursi: savas prasmes varēja demonstrēt ģitāristi, bundzinieki, basģitāristi, taustiņinstrumentālisti un vokālisti. Bet viens no aizraujošākajiem bija konkurss "Neredzamā ģitāra", kuru, kā ierasts, vadīja Juris Baltins. Nejauši izvēlētas fonogrammas pavadījumā bija jātēlo neredzamas ģitāras spēlēšana. Uzvarētājus noteica publikas ovāciju decibeli.

Pēc centīga darba pa dienu, vakarā topošie mūziķi tika iepriecināti ar iedvesmojošiem koncertiem. Muzicēja visiem zināmā Muroveja grupas "Keksi" – jauns sastāvs, jauns repertuārs, jauni tērpi un jauni "ieroči", ar kuriem paņemt publiku.

Dalībniekus priecēja arī "etno metal" grupa no Latgales "Green Novice", kas ne tikai spēlēja iedvesmojošas, "metālā kaltu" tautasdziesmu apdares, dziedot latgaļu valodā, bet arī atklāja savas darbības neredzamās puses, stāstīja par problēmām, ar kurām saskaras jaunās grupas, sākot aktīvas muzikantu gaitas, runāja par pieredzi ierakstu studijās un dalījās visā, kas sesijas dalībniekiem varētu noderēt.

30. oktobrī pirmo reizi dalībniekiem bija izbraukuma sesija uz apmēram piecus kilometrus no Madonas esošo Rēķu kalnu un tradicionālā ekskursija uz Cesvaines pili "Cesvaines pils stāsti",

31. oktobrī noslēguma koncerta pirmajā daļā sesijas meistari bija pacentušies – Andris Jeziks bija parūpējies par oriģinālskaņdarbu akustiskajiem ģitāristiem, Andris Buiķis diriģēja sesijas bundzinieku orķestri, elektroģitāristi uzstājās, Jāņa Kalniņa rokas vadīti.

Vokāla priekšnesumi, kas četras dienas tika slīpēti Anetes Irkles vadībā, patiesi greznoja sesijas noslēguma koncertu.
Leģendām apvītais Murovejs sesijas laikā bija izveidojis jaunu sastāvu, un rezultātā tapa skaņdarbs trim basģitārām.

Noslēguma koncerta otrajā daļā muzicēja Rīgas grupa "The Room 17", kā arī lieliskie meistari – Andris Buiķis, Valters Sprūdžs un Matīss Čudars.

Šāda sesija ir unikāla un neatkārtojama iespēja būt kopā, runāties ar kolēģiem, draugiem un īstiem amata meistariem. Tā ir iespēja uzzināt to, ko mūsdienu virtuālā pasaule nespēj dot – dzīvu kontaktu.

Madonā mūzikas izglītības tradīcijas sesijas formātā ir koptas jau 16 gadus. Septiņpadsmit sesijās kopā ir piedalījušies 1253 dalībnieki no Rīgas un visiem Latvijas vēsturiskajiem novadiem: Kurzemes, Zemgales, Latgales un Vidzemes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!