Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) Sabiedriskā konsultatīvā padome ceturtdien apkopoja vairākus priekšlikumus korupcijas mazināšanai tiesu sistēmā.
Pēc padomes sēdes vadītājs Valts Kalniņš žurnālistiem atzina, ka speciālisti kā vienu no galvenajiem priekšnoteikumiem korupcijas mazināšanai ne tikai tiesu sistēmā, bet arī kopumā uzskata fizisku personu ienākumu deklarēšanas ieviešanu.

Kalniņš žurnālistus iepazīstināja ar diviem šodien apspriestiem risinājumiem, kurus izvērtēs padomes izveidotā darba grupa. Rosināts meklēt risinājumu nepietiekamajam tienešu skaitam, kas mazina konkurenci tiesnešu atlasē. Risinājumu prasa arī nepietiekamā iekšējā uzraudzība un tiesnešu ētikas kodeksa nozīmes palielināšana.

Padomes locekļi norāda, ka tiek runāts par tienešu korumpētību, taču trūkst iniciatīvas, lai šo informāciju pārvērstu "taustāmās lietās".

Kā ziņots, KNAB Sabiedriskā konsultatīvā padome šodien rīkoja diskusiju par korupciju un tās novēršanu tiesu varā.

Padomes sēdē piedalījās ar tiesu sistēmu saistītas amatpersonas - tieslietu ministre Solvita Āboltiņa (JL), Latvijas Tiesnešu biedrības prezidents Ivars Bičkovičs, Tiesu administrācijas direktore Ilona Beierbaha un Latvijas Zvērinātu advokātu padomes priekšsēdētājs Jānis Grīnbergs.

Lai sekmētu korupcijas novēršanu tiesu sistēmā, šā gada martā padome izstrādāja rekomendācijas tiesu varas nostiprināšanai un korupcijas risku mazināšanai.

Rekomendācijas nosūtītas Augstākās tiesas priekšsēdētājam Andrim Guļānam, Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietniecei tiesu jautājumos Veronikai Krūmiņai, kā arī Latvijas Tiesnešu biedrībai un Tiesnešu mācību centram. Maija beigās padome izveidoja darba grupu korupcijas novēršanai tiesu sistēmā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!