Foto: Rīgas dome

Bijušās "Radiotehnikas" teritorijas Kurzemes prospektā 3E saimniekiem Rīgas dome piemēros paaugstinātu nodokli par zemi, kā arī draud piemērot līdz pat 10 000 eiro nedēļā bargu sodu, portālu "Delfi" informēja domes pārstāve Ilze Krūkle.

Vairāk nekā piecus hektārus plašā teritorija Kurzemes prospektā pieder kopīpašniekiem – SIA "LAS-RT" jau no 2013. gada un SIA "KNOPS" kopš pagājušā gada jūlija. Savulaik bijušās "Radiotehnikas" teritorijā bija iecere attīstīt atkritumu šķirošanas biznesu.

Rīgas domes Vidi degradējošo būvju komisijas locekļi trešdien, 6. martā, pārliecinājās, ka šī iecere nav īstenojusies, jo teritoriju šobrīd klāj būvatkritumu un sadzīves atkritumu kalni, kā arī pirms vairākiem gadiem ugunsgrēkā cietusi būve.

Šai būvei komisija jau paguvusi noteikt 3% paaugstināto nekustamā īpašuma nodokļa likmi, taču zemes īpašnieka maiņas dēļ tā vēl nav piemērota, norādīja Krūkle. Pēc šodienas apskates nolemts, ka Īpašuma departaments paaugstinātu likmi piemēros arī zemei.

Vidi degradējošo būvju komisijas izbraukuma sēdē piedalījās arī Valsts vides dienests, kas īpašniekiem piemērojis 500 eiro sodu par ilgstoši nelikumīgi uzkrāto atkritumu neizvešanu no teritorijas. Pret īpašnieku arīdzan ierosināta administratīvā lietvedība par atkritumu apsaimniekošanas atļaujā noteikto prasību neievērošanu un pārskatu nesniegšanu.

Īpašniekiem arīdzan uzdots sagatavot un saskaņot atkritumu izvešanas grafiku. Ja saimnieki to nepildīs, Īpašuma departaments sagatavos lēmumu par teritorijas sakārtošanu piespiedu kārtā. Tas nozīmē, ka par prasību nepildīšanu īpašniekiem piemēros soda naudu – 50 eiro pirmajā nedēļā, kas progresīvi pieaugs līdz pat 10 000 eiro nedēļā.

Rīgas vicemērs un Vidi degradējošo būvju komisijas vadītājs Oļegs Burovs (GKR) informēja, ka Rīgas dome sadarbībā ar Valsts vides dienestu apzinās visas nelegālās izgāztuves galvaspilsētā, izveidojot vienotu sarakstu. Pēc tam pašvaldība ar izgāztuvju īpašniekiem cīnīsies līdzīgi kā ar graustu īpašniekiem, proti, pieņemot lēmumus par īpašumu piespiedu sakārtošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!