Jau ilgu laiku rēzeknieši pacietīgi gaida līdz Rēzeknes Zaļās sinagogas restaurācija kļūs par realitāti. Beidzot Rēzeknes domei radies risinājums, kā to īstenot, informē pašvaldības pārstāve Marina Sokolova.

Rēzeknes pilsētas dome gada nogalē parakstījusi līgumu ar Kultūras ministriju par projektu "Rēzeknes zaļās sinagogas restaurācija, iekļaujot koka arhitektūras mantojuma centra un ekspozīcijas par ebreju kultūras mantojuma izveidi".

Pašlaik pašvalība izsludina iepirkuma procedūru. Projekta kopējās izmaksas ir 711 437 eiro, no tiem 85 % finansē Eiropas Ekonomiskās zonas Norvēģijas finanšu instruments, 10 % – valsts. Svaukārt 5 % no kopējās summas ir Rēzeknes pašvaldības finansējums.

Vēsturiskā centra attīstības plāns paredz, ka ēkas restaurācijai jāatbilst tās aprakstam vēsturiskajos avotos. Saskaņā ar šo plānu ēkām un apkārtējai teritorijai vēsturiskajā centrā jāsaglabā 18. un 19. gadsimta arhitektoniskās iezīmes.

Rēzeknes Zaļā sinagoga ir senākā koka sinagoga Baltijā. Tā atrodas pilsētas vēsturiskajā centrā, un restaurācijas projekts ir būtisks, lai uzlabotu pilsētas tēlu un kļūtu par stiumulējošu piemēru citu koka ēku atjaunošanai.

Zaļajā sinagogā pēc atjaunošanas darbiem atradīsies Ebreju kultūras mantojuma centrs. Te, izmantojot modernās tehnoloģijas, rēzekniešiem un pilsētas viesiem tiks stāstīts par eberju kopienu, kurai pilsētā ir dziļas saknes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!