Foto: DELFI Aculiecinieks

Vides piesārņojums jūras piekrastē Rojā no uzņēmuma "Līcis 93" radies tehnisku iemeslu dēļ - no ierindas esot izgājis gaisa sūknis, aģentūrai LETA pastāstīja Valsts vides dienesta (VVD) sabiedrisko attiecību speciāliste Jūlija Ņikitina.

Šādu iemeslu marta sākumā konstatētajam vides piesārņojumam Rojas novada Ģipkas ciemā minējusi uzņēmuma vadība. SIA "Līcis 93" skaidrojis, ka gaisa sūkņa nedarbošanās rezultātā notekūdeņi netika pietiekami attīrīti, tāpēc radījuši nepatīkamu smaku un aizdomas par vides piesārņojumu.

Uzņēmums VVD Ventspils reģionālajai vides pārvaldei arī iesniedzis pasākumu plānu situācijas uzlabošanai, ar mērķi turpmāk izvairīties no vides piesārņošanas. Savukārt dažas dienas vēlāk no uzņēmuma saņemta informācija, ka tas ir tīrs un sakopj blakus esošās teritorijas grāvi, kā rezultātā grāvja ūdens var īslaicīgi tikt saduļķots. Pastāv iespēja, ka šis saduļķojums pa grāvja gultni var aizplūst uz jūru.

Vēl pēc dažām dienām uzņēmums nosūtījis pārvaldei iesniegumu ar lūgumu veikt ietekmes uz vidi sākotnējo izvērtējumu bioloģisko notekūdens attīrīšanas iekārtu izbūvei Rojas novada Ģipkas ciema nekustamajā īpašumā "Ģipkas zivju apstrādes cehs". Attīrītos notekūdeņus paredzēts novadīt esošajos filtrācijas laukos pēctīrīšanai, lai pēc tam tos novadītu vidē - Rīgas jūras līcī. VVD patlaban vērtē, vai uzņēmuma iesniegtā informācija ir pietiekama ietekmes uz vidi sākotnējā izvērtējuma veikšanai.

Jau ziņots, ka marta sākumā VVD saņēma informāciju par iespējamu vides piesārņojumu Rojas novada Ģipkas ciemā un kā iespējamā piesārņojuma izraisītājs minēts uzņēmums SIA "Līcis 93". Pārbaudes laikā VVD inspektori konstatēja, ka zivju apstrādes ceha teritorijā esošās attīrīšanas iekārtas Ģipkas pludmales vidē novada notekūdeņus un gaisā virmo nepatīkama kanalizācijas un zivju ūdeņu smaka. Vizuālai novērtējot esošo situāciju, secināts, ka notekūdeņi nav pilnībā attīrīti.

Veicot tālāku uzņēmuma un tā pieguļošās teritorijas apsekošanu, konstatēts, ka grāvī, kas atrodas blakus zivju apstrādes ceha teritorijai un attīrīšanas iekārtām, ir novadīti notekūdeņi ar visām notekūdeņu dūņām. Par dūņu klātesamību liecināja grāvja malās nogulsnējušies pelēcīgi nosēdumi. Pierādījumi saņemtajai informācijai par to, ka zivju atkritumi tiek aprakti bedrēs, pārbaudes laikā netika iegūti.

Par pārbaudē konstatēto - vides piesārņošanu ar notekūdeņiem, pret SIA "Līcis 93" ir sākta administratīvā pārkāpuma lietvedība. Par soda apmēru lems pēc notekūdeņu testēšanas rezultātu saņemšanas. Patlaban vēl analīžu rezultāti nav saņemti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!