Foto: stock.xchng
Gadījumos, kad zemes īpašnieks un uz zemes esošā privatizētā objekta īpašnieks nevarēs vienoties par zemes nomas maksu, tad piespiedu noma maksu varēs noteikt līdz 6% gadā no zemes kadastrālās vērtības, paredz valdībā akceptētās Tieslietu ministrijas (TM) piedāvātās izmaiņas normatīvajos aktos.

Līdz šim normatīvos noteikts, ka piespiedu nomas maksa ir 6% no īpašuma kadastrālās vērtības, bet valdības atbalstītie grozījumi paredz, ka šī nomas maksa varēs būt līdz 6%. Piespiedu nomas maksas noteikšanā būs jāievēro konkrēti kritēriji.

TM pārstāve Kristīne Kinča preses konferencē pirms valdības sēdes atzīmēja, ka atšķirībā no līdzšinējās kārtības, zemes īpašnieks nevarēs automātiski piemērot maksimālo 6% likmi, bet būs jāīsteno "vienošanās process".

Kinča klāstīja, ka līdz šim "vienošanās process" tik pat kā netika praktizēts un 6% nomas maksa piemērota automātiski. "Ar grozījumiem nevarēs automātiski piemērot, bet būs jāvērtē [..]. Ja puses nespēs vienoties, tad varēs iet uz tiesu," teica TM pārstāve.

Tāpat izmaiņas paredz, ka piespiedu nomas gadījumos nekustamā īpašuma nodoklis vairs nebūs jamaksā uz zemes esošā daudzdzīvokļu nama īpašniekam, bet tas būs zemes īpašnieka pienākums, preses konferencē skaidroja TM valsts sekretāra vietnieca Laila Medina.

TM piedāvātās izmaiņas dalītā īpašuma regulējumā būtiski nemainīs esošo sistēmu, preses konferencē piebilda TM speciāliste Dagnija Palčevska. Ministrija valdības uzdevumā turpinās darbu pie iespējas apvienot dalīto īpašumus. Šajā gadījumā abām pusēm pieņemamu risinājumu nebūs viegli atrast, ņemot vērā Satversmē noteikto.

Medina piebilda, ka Latvijā ir daudz gadījumu, kad atjaunotas īpašumtiesības arī tādiem zemesgabaliem, kur sabūvēti daudzdzīvokļu nami. Ja zemes īpašnieks un uz zemes esošā dzīvokļa īpašnieks nespēj vienoties par zemes nomas maksu, tad ir jāievēro noteiktās piespiedu nomas tiesības.

Latvijā ir kopumā 17 000 dalītā īpašuma vienību - gan tādas uz kurām atrodas komercobjekti, gan daudzdzīvokļu nami. Rīgā ir 3000 šādas vienības, no kurām vairāk nekā 1000 vienībās ir sabūvēti daudzdzīvokļu nami. Rīgā zemes kadastrālā vērtība šādiem dalītiem zemes īpašumien pārsniedz 16 miljonus latu, bet visā Latvijā - 150 miljonus latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!