Foto: DELFI

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija trešdien atzina, ka deputāts Igors Pimenovs (S) savos izteikumos no parlamenta tribīnes pārkāpis Saeimas deputāta ētikas kodeksu.

Iepriekš komisijā ar iesniegumu, lūdzot vērtēt Pimenova izteikumus, vērsās Jānis Dombrava (NA), Juta Strīķe (JKP), Artuss Kaimiņš ("KPV LV"), Edvīns Šnore (NA) un Anita Muižniece (JKP).

Deputāti savā iesniegumā citēja Pimenova izteikumus 28. marta un 4. aprīļa Saeimas sēdēm. Citāti izvilkti no debatēm par likuma grozījumus, kas paredz sapulču, gājienu un piketu dalībniekiem šo pasākumu laikā aizliegt izmantot bijušās PSRS, tās republiku un nacistiskās Vācijas bruņoto spēku un represīvo iestāžu formastērpus.

Iesniegumu autoru ieskatā Pimenovs atzinis, ka Satversmes preambulā minētais aizvaino PSRS armijas veterānus, kā arī paudis savu atbalstu komunistiskajām režīmam, izsakot to slavinošus izteikumus. Tāpat deputāts esot norādījis, ka komunistiskais režīms pēc būtības neesot pielīdzināms nacistiskajam režīmam.

Viņi arī uzskata, ka Pimenovs, norādot, ka komunisma pielīdzināšana nacismam ir "apzināta vēstures notikumu sagrozīšana", ir pārkāpis Satversmi, deputāta svinīgo solījumu, kā arī parlamentārieša ētikas kodeksu.

Pimenovs Ētikas komisija sēdē pauda, ka viņa teiktais debatēs neapstiprina parlamentāriešu iesniegumā pausto. Proti, citāti izrauti no konteksta. Iesniegumā nav atspoguļota viss viņa sacītais.

Tam nepiekrita deputāts Raivis Dzintars (NA). Viņš uzsvēra, ka Pimenova uzrunā bija saklausāma nepārprotama vēlme attaisnot totalitāro režīmu. Parlamentam ir morāls pienākums paust, kāda ir Saeimas attieksme pret Pimenova sacīto, turpināja Dzintars.

Savukārt Ilmārs Dūrītis (A/P) bija satraucies, vai iesnieguma autori nav to sagatavojuši tendenciozi, neatspoguļojot runu precīzi un kaut ko noklusējot. Proti, iesniegumā ir izmantotas daudzpunktes, neiekļaujot visu deputāta sacīto. Vēlāk viens no iesnieguma autoriem – Dombrava – atvainojās kolēģiem, ka iesniegumā ir tikai daļēji atspoguļota Pimenova runa. Viņš atzina, ka būtu bijis jāpievieno audio ieraksts no Saeimas sēdēm.

Pimenovs savu vainu neatzina, viņš uzsvēra, ka turpinās savu darbu, kā to ir darījis līdz šim. Deputāts aicināja viņu sodīt, ja komisija uzskata to par vajadzīgu.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas vairākums saskatīja ētikas pārkāpumus Pimenova runā. Komisija lēma, ka izteiks Pimenovam rakstveida brīdinājumu.

Par to paziņos Saeimas sēdē un publicēs komisijas lēmumu oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!