Latvijas AIDS centra speciālisti konstatējuši, ka Latvijā HIV inficēto vidū izplatīts ģenētiski ļoti tīrs, no Krievijas nācis vīrusa apakštips A, un tādēļ uz pirmo AIDS vakcīnu "VaxGen" Latvijai nav ko cerēt, jo tā gatavota citam vīrusa apakštipam un pagaidām iedarbojas tikai uz melnās un aziātu rases ļaudīm.
Latvijas speciālisti uzskata, ka lielākas cerības dod kaimiņu igauņu radītā vakcīna, piektdien raksta "Neatkarīgā Rīta Avīze".

Pasaulē izplatīti jau vairāk nekā desmit HIV vīrusa apakštipi, un to mutācijas turpinās, tādēļ tiek veidoti vispasaules reģistri par vīrusa apakštipu izplatību. Latvijas mediķi visu šo laiku varēja tikai aptuveni minēt, kādi HIV vīrusi izplatās mūsu valstī, jo vīrusa apakštipu ģenētiskās pārbaudes naudas trūkuma dēļ netika veiktas. Pērn sadarbībā ar zviedru speciālistiem beidzot pārbaudīti 100 asins paraugi. Atklājusies interesanta aina - Latvijā visizplatītākais ir vīrusa A apakštips, tik neticami radniecīgs, it kā būtu nācis no viena avota, stāsta AIDS Profilakses centra direktors Andris Ferdats.

Desmit paraugi Latvijā pārbaudīti 1997. un 1998. gadā, kad HIV uzliesmojums Latvijā tikko sākās, un tagad ir iespēja salīdzināt, kas ar vīrusu Latvijā noticis piecu gadu laikā. A apakštips tika konstatēts jau pašā epidēmijas sākumā, taču speciālisti pārsteigti par pērn pārbaudīto vīrusu ciešo radniecību - mainīgās genoma daļas atšķirības sasniedz tikai vienu procentu. Tas rāda, ka jauni vīrusi no citām valstīm pa šiem gadiem faktiski nav ienākuši. Iespējams, ka vīrusa mainību Latvijā apturējusi profilakse un medikamentu lietošana - zāles ne vien bremzē slimības attīstību, bet arī būtiski mazina citu inficēšanas briesmas.

Savukārt Tartu zinātnieki radījuši AIDS vakcīnu, kurai pirmā klīnisko pētījumu fāze jau pabeigta, bet plānoto otro pētījumu fāzi Igaunijā nācās atlikt, jo atklājās, ka šai valstī izplatīts ļoti sarežģīts, no vairākiem apakštipiem sajaucies vīruss. Kā laikrakstam pastāstījis vakcīnas radītājs zinātnieks Marts Ustavs, Igaunijā, vīrusa apakštipiem sajaucoties, radies no E, K un G apakštipiem kombinēts vīruss. Kompānija nevar atļauties gatavot vakcīnu tik retam tipam, tāpēc izmēģinājumi tiks turpināti Somijā, bet vakcīna orientēta uz Rietumeiropā izplatīto vīrusa tipu. Igaunijā radītā vakcīna ir cerīgāka ar to, ka tā domāta arī dziļākās, šūnu imunitātes radīšanai.

Kopumā pie AIDS vakcīnas dažādās stadijās strādā vismaz 40 kompānijas, pastāstīja Ferdats. Pirmdien publiskoti pētījumu rezultāti pasaulē pirmajai vakcīnai, kam pabeigta trešā klīnisko pētījumu fāze, sengaidītajai kompānijas "VaxGen" AIDS Vax. Vairāk kā 5000 cilvēkiem ASV, Kanādā, Nīderlandē un Puertoriko pārbaudīts, kā vakcīna pasargā pret inficēšanos seksuālā ceļā ar apakštipu B. Diemžēl kopējais aizsardzības līmenis sasniedzis tikai 3,8 procentus. Pētnieki nav vēl noskaidrojuši, kāpēc, taču krietni, par 68 procentiem augstāka efektivitāte atklāta nedaudzajās melnādaino un aziātu izcelsmes grupās. Pētījumi vēl turpināsies, gada beigās būs zināmi trešās fāzes rezultāti arī otrai grupai, kur noskaidro aizsargspējas pret inficēšanos ar asinīm. Šos pētījumus veic Taizemē narkomānu vidē.

Par "VaxGen" iedarbības mehānismu speciālisti šaubās. "Tā ir klasiska vakcīna, kas orientēta uz antivielu veidošanās izraisīšanu," atzīst Ferdats. Vīrusa lielās mainības dēļ tāda veida vakcīnas HIV vīrusam nav efektīvas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!