Pirmdien, 18.aprīlī, Latvija Eiropas Savienības pārvietošanas programmas ietvaros uzsākusi pirmo patvēruma meklētāju pārvietošanu no Itālijas. Vakarā Latvijā ieradās divas personas no Eritrejas, kam nepieciešama starptautiskā aizsardzība, informē Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP).

Abas personas patreiz atrodas Patvēruma meklētāju centrā Muceniekos.

Viena no pārvietotajām personām Eritrejā nodarbojusies ar lauksaimniecību, savukārt otra nesen beigusi vidusskolu.

Atbilstoši starptautiski noteiktajām procedūrām un Patvēruma likuma prasībām, tūlīt pēc ierašanās Latvijā Valsts robežsardzes amatpersonas pieņem pārvietoto personu iesniegumus un iepazīstina patvēruma meklētājus ar tiesībām un pienākumiem patvēruma procedūras laikā. Amatpersonas veic arī sākotnējo aptauju, ievada personu pirkstu nospiedumus "Eurodac" sistēmā un izsniedz patvēruma meklētāja dokumentus.

Nākamajās dienās robežsargi turpina strādāt ar patvēruma meklētājiem un veic padziļinātas intervijas un nepieciešamo dokumentu sagatavošanu, lai lietas materiālus varētu nodot PMLP turpmākam darbam un lēmumu pieņemšanai par bēgļa vai alternatīvā statusa piešķiršanu.

Tāpat pakāpeniski darbu ar pārvietotajām ģimenēm uzsāk citas valsts un nevalstiskās institūcijas, kam jānodrošina latviešu valodas apguve un sociālekonomiskās iekļaušanas pasākumi.

Kā vēstīts, pagājušajā nedēļā Latvijā no Grieķijas ES pārvietošanas programmas ietvaros ieradās 15 cilvēki, tostarp septiņi nepilngadīgie. Divas ģimenes pārvietotas no Sīrijas un divas – no Irākas.

Savukārt 5.februārī, programmas ietvaros uz Latviju no Grieķijas tika pārvietotas pirmās sešas personas. Tās bija divas ģimenes - no Sīrijas un Eritrejas, tai skaitā divi pirmskolas vecuma bērni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!