Foto: LETA

Pirmo no daudzmiljonu eiro civilprasībām, kas tiesās iesniegtas saistībā ar pērnā gada novembrī notikušo Zolitūdes traģēdiju, kad, sagrūstot lielveikala "Maxima" griestiem dzīvību zaudēja 54 cilvēki, tiesa paredzējusi sākt skatīt 27.martā plkst. 10.30, liecina tiesas sniegtā informācija.

Tiesnese Ilze Ošiņa paredzējusi sākt skatīt Edgara Čerņenoka, Valērijas Valentīnas Mizulas un Oksanas Vilsones iesniegto civilprasību pret SIA "Maxima Latvija", SIA "Re&Re", SIA "Homburg Zolitūde", SIA "Tineo" un Rīgas domi par rīcības atzīšana par prettiesisku un morālā kaitējuma atlīdzību.

Savukāft Rīgas rajona tiesas tiesnese Irina Augustāne 2015.gada 17.martā plkst. 11 paredzējusi izskatīt Larisas Tihonovas prasību pret SIA "Maxima Latvija", SIA "Re&Re", SIA "Homburg Zolitūde", SIA "Tineo", arhitektu firmu "Kubs", SIA "HND Grupa" un Rīgas domi.

Šī prasība celta par atbildētāju prettiesisku bezdarbību, nenodrošinot cilvēka dzīvībai un veselībai atbilstošu vidi būvniecības un telpu ekspluatācijas procesā, kas noveda pie smagām sekām un atlīdzības par morālo kaitējumu piedziņu.

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa, kurā arī iesniegta viena no prasībām saistībā ar Zolitūdes traģēdiju, lietas izskatīšanas datumu vēl nav noteikusi.

Jau vēstīts, ka Rīgas rajona tiesā 29.janvārī tika ierosināta civillieta par vairāku miljonu eiro piedziņu saistībā ar pērn novembrī Zolitūdē notikušo traģēdiju, informēja tiesā.

Kopumā tiesās tika iesniegtas vairākas prasības par kopējo summu 350 miljoni eiro.

Pieteikumi tika iesniegti Rīgas pilsētas Centra rajona tiesā, Rīgas rajona tiesā, Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesā un Talsu rajona tiesā.

Prasībās ir septiņi atbildētāji - SIA "Maxima Latvija", SIA "Re&Re", SIA "Homburg Zolitude", SIA "Tineo", Rīgas dome, arhitektu firma "Kubs" un SIA "HND Grupa". Prasība pret Rīgas domi tiek celta tādā apmērā, kā tas noteikts Valsts pārvaldes iestāžu nodarīto zaudējumu likuma 14.panta trešajā daļā, proti, 28 457 eiro apmērā, jo ar prasību tās iesniedzēji nevis vēlas sodīt nodokļu maksātājus, bet gan konkrētas juridiskas personas.

Tika norādīts, ka gadījumā, ja pilnībā tiks apmierinātas šīs prasības un par labu prasītājiem tiks piedzīta visa summa, tad 90% no šīs summas jeb 315 miljonus eiro prasītāji ziedos labdarībai Latvijas bērniem, ugunsdzēsējiem, policistiem, mediķiem, skolotājiem, pensionāriem un arī citiem, kuri rūpējas par drošu, taisnīgu un godīgu Latviju.

Prasītāju pārstāvis advokāts Aldis Gobzems iepriekš informēja, ka pirmā no prasībām iesniegta trīs cietušo privātpersonu vārdā, lūdzot piedzīt 50 miljonus par labu vienam, 40 miljonus par labu otram, kā arī 10 miljonus par labu trešajam cietušajam.

Pērn 21.novembrī iebrūkot lielveikala "Maxima" jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki. Zolitūdes traģēdija ir lielākā Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!