Foto: stock.xchng
Saeima pirmdien, divreiz balsojot, noraidīja vairāku deputāšu piedāvātos grozījumus Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā, kas paredzēja pirms aborta veikšanas likt sievietēm noklausīties nedzimušā bērna sirdspukstus.

Pirmajā balsojumā par likumprojekta nodošanu komisijai balsoja 36 deputāti, pret bija 13 deputāti, bet atturējās 27 deputāti, savukārt pārbalsošanā par bija 38, pret 21, bet atturējās 19 deputāti. Balsojumā politiķia nedalījās pēc pozīcijas un opozīcijas principa.

Priekšlikumu bija iesniegušas astoņas deputātes no dažādiem politiskajiem spēkiem: Silva Bendrāte un Solvita Āboltiņa no "Jaunā laika", Inese Šlesere, Karina Pētersone un Inta Feldmane (visas – LPP/LC), Janīna Kursīte-Pakule (PS), Dagnija Staķe (ZZS) un pie frakcijām nepiederošā Aija Barča.

Deputātes vēlējās papildināt likumu ar šādu normu: "Grūtniecības pārtraukšanu ginekologs (dzemdību speciālists) drīkst veikt ārstniecības iestādes stacionārā nodaļā ne agrāk kā 72 stundas pēc grūtniecības pārtraukšanas norīkojuma izsniegšanas, ja pirms tam veikta augļa ultrasonogrāfija vai sieviete ir noklausījusies sava bērna sirdspukstus dopleogrāfā un ir atkārtoti informēta par embrija/augļa attīstību un grūtniecības pārtraukšanas gadījumā iespējamiem sarežģījumiem."

Anotācijā deputātes norāda, ka "abortu nevar aplūkot tikai kā medicīnisku manipulāciju pēc sievietes pašas vēlēšanās, jo tam ir dziļas sociālās, demogrāfiskās un ekonomiskās sekas" . Šo pozīciju, runājot par priekšlikumu no Saeimas tribīnes, aizstāvēja Bendrāte. Viņas frakcijas biedre Ingrīda Circene (JL) savukārt aicināja balsot pret šo priekšlikumu, jo piedāvātās medicīniskās procedūras lauku rajonos nebūtu pieejamas, tāpēc, pat ja tās būtu par velti, kaut vai nokļūšana pilsētā būtu būtiski papildu izdevumi sievietēm no attāliem rajoniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!