Foto: PantherMedia/Scanpix

Iespējams, jau drīzumā Latvijā būs aizliegts smēķēt jebkurā vietā, kur atrodas bērni, kā arī publiskās vietās citas personas klātbūtnē, ja šī persona iebilst pret smēķēšanu.
Šādu ierobežojumu paredz Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas atbalstītie grozījumi likumā, kas regulē tabakas izstrādājumu tirdzniecību, reklāmu un lietošanu.

" Esam izskatījuši lielāko daļu no otrajam lasījumam iesniegtajiem priekšlikumiem, paplašinot to vietu skaitu, kur aizliegta tabakas tirdzniecība, konceptuāli vienojoties par pilnīgu tabakas reklāmas aizliegumu, kā arī attiecinot smēķēšanas aizliegumu uz daudzdzīvokļu māju balkoniem un lodžijām, ja pret to iebilst citi mājas iemītnieki," skaidro komisijas vadītāja Aija Barča (ZZS).

Deputāti vēlas Latvijā noteikt pilnīgu tabakas reklāmas aizliegumu, izslēdzot iespējas tabakas izstrādājumos reklamēt  arī specializētajos izdevumos, kas paredzēti  tabakas industrijas komersantiem. Šādi ierobežojumi gan jāsaskaņo ar Eiropas Komisiju, kas  prasītu vairākus mēnešus, tādēļ šo priekšlikumu plānots virzīt kā atsevišķu likumprojektu, nekavējot pārējo normu pieņemšanu, norāda Barča.

Komisijā atbalstīta arī jauna smēķēšanas un tabakas izstrādājumu definīcija, kas ietver arī ūdens pīpes un elektroniskās cigaretes. Tādējādi tabakas izstrādājumu pārdošanas, lietošanas un reklāmas ierobežojumi attieksies arī uz elektroniskajām cigaretēm. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!