Foto: Shutterstock

Ekonomikas ministrija (EM) rosina atteikties no Covid-19 pandēmijas laikā ieviestās prasības – veikalos obligāti iepakot nefasētu pārtiku, izriet no EM izstrādātajiem un saskaņošanai nodotajiem grozījumiem noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai".

Spēkā esošā noteikumu redakcija paredz, ka pārtikas uzņēmumi, kas sniedz sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumus vai tirgo tādu nefasētu pārtiku, ko piedāvā bez iesaiņojuma un kas pirms lietošanas uzturā nav jāmazgā vai termiski jāapstrādā, pašapkalpošanās zonā nodrošina pārtikas realizēšanu tikai fasētā veidā vai to iesaiņo pēc pircēja lūguma.

Šā prasība tika ieviesta ar mērķi mazināt Covid-19 izplatību.

Tajā pašā laikā EM atsaucas uz Eiropas Savienības dalībvalstu pārtikas nekaitīguma aģentūru informāciju, kas liecina, ka ir maz ticams, ka ar Covid-19 var inficēties, rīkojoties ar pārtiku. Turklāt Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde ir norādījusi, ka pašlaik nav pierādījumu tam, ka pārtika varētu būt vīrusa avots vai pārneses ceļš.

EM arī norādīja, ka spēkā esošās noteikumu redakcijas prasību rezultātā ir būtiski audzis izlietotā iesaiņojuma atkritumu apjoms, savukārt Covid-19 vīrusa pilienu nonākšanu uz nefasētās pārtikas novērš prasība lietot mutes un deguna aizsegu, kā arī pastāv citi alternatīvi risinājumi, piemēram, šādas pārtikas novietošana aiz stikla.

Ņemot vērā minēto, ar EM rosina veikt grozījumus noteikumos, atceļot prasību obligāti fasēt vai iesaiņot šādas pārtikas preces.

Vienlaikus plānots paredzēt iespēju fasēt pārtiku pašapkalpošanās zonā pēc pircēja lūguma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!