Foto: LETA
Fiziskajām personām maksimālais ziedojuma apmērs vienai partijai gadā līdzšinējo 20 000 latu vietā varētu būt 10 000 latu.

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija otrdien atbalstīja darba grupas izstrādātos grozījumus Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā, kas paredz maksimālā ziedojuma apmēra samazināšanu no 100 minimālajām mēnešalgām uz 50 minimālajām mēnešalgām.

Deputāts Valdis Liepiņš (ZRP) skaidroja, ka līdz šim gandrīz visi veiktie ziedojumi partijām nav lielāki par 10 000 latu, tādēļ šāda ziedojumu sliekšņa samazināšana būšot tikai loģiska.

Vairāki deputāti atzina, ka nepieciešams partijām radīt plašāku ziedotāju loku, kas ziedotu mazākas summas, lai tādējādi mazinātu lielo ziedotāju iespaidu uz partiju darbību.

Šādai iecerei atbalstu pauda arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka vietnieks Alvis Vilks, kurš gan vienlaikus atzina, ka, samazinot šo limitu, vairāk notiks starpnieku meklēšana. Vilks arī atgādināja, ka 50 minimālo mēnešalgu slieksnis ir bijis noteikts pirms treknajiem gadiem un tā atjaunošana būtu samērojama ar iedzīvotāju pašreizējiem ienākumiem.

Deputāts Einārs Cilinskis (VL-TB/LNNK) uzsvēra, ka nepieciešams arī domāt par to, kā mazināt partiju vajadzību pēc finansējuma, piemēram, aizliedzot reklamēties par maksu elektroniskajos plašsaziņas līdzekļos. Vairāki deputāti norādīja, ka būtu jādomā par valsts finansējuma lomas palielināšanu partiju finansēšanā.

Komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs (SC) informēja, ka par šo priekšlikumu lūgs viedokli no Saeimas frakciju padomes.

Deputātu atbalstītie grozījumi arī paredz pienākumu ziedotājiem sniegt informāciju par saviem finansējuma avotiem un paredz KNAB tiesības uzdot partijām pretlikumīgi saņemtos ziedojumus ieskaitīt valsts budžetā.

Pēc KNAB pieprasījuma ziedotājiem 30 dienu laikā būs jāsniedz informācija par saviem ienākumu avotiem, nepieciešamības gadījumā arī paplašinātā veidā. Ja KNAB pēc informācijas izvērtēšanas konstatēs, ka ziedojums neatbilst likuma prasībām, tas būs jāieskaita valsts budžetā.

Komisija šodien nolēma neatbalstīt Ministru kabineta izstrādātos grozījumus likumā un nolēma virzīt izskatīšanai 15.marta sēdē darba grupas izstrādāto alternatīvo likumprojektu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!