Rīgas domnieki ir neapmierināti ar drošību pilsētas sabiedriskajā transportā, jo daži pašvaldības policisti ikdienā pavada un apsargā kontrolierus, kas drošību un kārtību sabiedriskajā transportā sevišķi nevairo. Rīgas domes Drošības komiteja nolēma izstrādāt plānu kārtības un drošības garantēšanai transportā.
Deputāts Modris Jaunups (JL) ceturtdien norādīja komitejai, ka pašreizējā “Rīgas satiksme” un pašvaldības policijas sadarbība ir neefektīva, informēja domes Sabiedrisko attiecību nodaļā.

Šobrīd, kad sākas tumšie rudens un ziemas vakari, drošības jautājumi sabiedriskā transporta līdzekļos kļūst īpaši aktuāli, jo tieši šajā laika periodā nomaļākās vietās pilsētā (Lāčupes kapu rajonā, Bolderājas virzienā) konduktori un kontrolieri tiek apdraudēti. Viņiem bieži nākas saskarties ar iereibušu pasažieru rupjībām, nereti ir gadījumi, kad tiek lauzti sēdekļi, izspiesti logi utt. Jaunups atzina, ka lielākā daļa no šiem nodarījumiem netiek reģistrēti, jo parasti uz notikuma vietu netiek izsauktas spēka struktūras.

Apsardzes firma “Falks”, kas sadarbojas ar “Rīgas Satiksmi”, var atsaukties vienīgi uz to transporta līdzekļu vadītāju izsaukumiem, kuru transporta līdzekļi ir aprīkoti ar GPS sistēmu. Tādi šobrīd esot mazākumā – tikai 120 autobusi.

Savukārt arī policijas darbinieki apstiprināja, ka lielākā daļa no sabiedriskajā transportā notiekošajiem negadījumiem un konfliktiem ir latenti, jo iesaistītās puses nav ieinteresētas gaidīt, kamēr policijas darbinieki ierodas. Tāpat esot arī ar kabatas zādzībām , jo cietušie parasti neraksta iesniegumus, ja nav notikusi arī dokumentu zādzības.

Policija ierosināja transporta līdzekļus, kas kursē pa drošības ziņā problemātiskākajiem maršrutiem, aprīkot ar trauksmes pogām, kā arī izvietot tajos videonovērošanas ierīces un to mulāžas. Pēc Voina domām, ar šīm ierīcēm nofilmēto materiālu demonstrēšana varētu izrādīties ļoti iedarbīgs līdzeklis kārtības un drošības veicināšanā.

Klātesošie vienojās, ka ir jāizstrādā un jāievieš trīspusējs sadarbības plāns, kurā tiktu apzinātas lietderīgākās metodes un resursi kārtības jautājuma sabiedriskajā transportā risināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!