Foto: Publicitātes foto

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) nosūtījusi vēstuli Ikšķiles novada domes deputātiem par ministrijas rīcībā esošu informāciju saistībā ar Ikšķiles būvvaldes darbu, kas liecina par būvniecības uzraudzības un kontroles pārkāpumiem, portāls "Delfi" uzzināja ministrijā.

Trešdien, 24. februārī, Ikšķiles novada domes sēdes darba kārtībā iekļauts jautājums par Ikšķiles novada pašvaldības izpilddirektores Agneses Jankunas atbilstību ieņemamajam amatam, uz ko jau iepriekš norādījusi ministrija.

Ministrija aicina deputātus ņemt vērā vēstulē norādītos faktus gan lemjot par izpilddirektora atbilstību ieņemamajam amatam, gan izvērtējot Ikšķiles novada pašvaldības būvvaldes vadītāja un atbildīgo darbinieku darbību.

Uzsverot, ka deputāti kā valsts amatpersonas ir atbildīgi par to, lai likums tiktu ievērots un nepilnības – novērstas, VARAM ministrs Plešs aicinājis Ikšķiles domes deputātus ņemt vērā konstatētos pārkāpumus un pašvaldības rīcībā esošos faktus, kā arī vadīties pēc tiesiskuma un labas pārvaldības principu ievērošanas pašvaldības darbā.

Domei jau iepriekš sūtītajās vēstulēs par domes priekšsēdētāja, izpilddirektores un būvvaldes darbu VARAM norādījis uz virkni pārkāpumiem, radot bažas par tiesiskuma izpratni pašvaldībā, pārstāvot iedzīvotāju intereses.

Tāpat ministrs jau iepriekš pieprasījis skaidrojumu Ikšķiles mēram Indulim Trapiņam (LZP) par pašvaldības iespējamajiem pārkāpumiem. Patlaban ministrija vērtē sniegto skaidrojumu un pamatojošo dokumentāciju, ņemot vērā arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) un citu institūciju sniegto informāciju.

VARAM vēstulē informē par, iespējams, apzināti pieļautiem pārkāpumiem būvvaldes darbā. Būvvaldes inspektors 2018. gada 25. maijā veicis dīķa rakšanas darbu apsekošanu kādā konkrētai privātpersonai piederošā nekustamajā īpašumā Tīnūžu pagastā, Ikšķiles novadā. No dokumentācijas izriet, ka inspektors neizprotamu iemeslu dēļ nav fiksējis turpat īpašumā uzsāktu dzīvojamās mājas būvniecību, proti, mājas pamatu izbūvi.

Tikai 2020. gada 6. novembrī Ikšķiles novada pašvaldības būvvaldē saņemts būvniecības iesniegums un būvniecības ieceres dokumentācija dzīvojamās mājas būvniecībai konkrētajā nekustamajā īpašumā. Savukārt tikai jau vēlāk 2020. gada 9. novembrī būvvaldē fiksēti konstatētie pārkāpumi - patvaļīga būvniecība pirms būvatļaujas izdošanas, norādījusi ministrija.

Vienlaikus VARAM informējusi deputātus par Valsts vides dienesta (VVD) pārbaudi saistībā ar pārkāpumiem būvniecības uzsākšanā šajā īpašumā, kas notikuši bez saņemtiem tehniskajiem noteikumiem būvdarbu veikšanai Mazās Juglas upes aizsargjoslā. Ministrija ir informēta arī par VVD pārbaudēm saistībā ar citiem šajā apkārtnē veiktajiem māju būvniecības darbiem, kas atrodas Mazās Juglas aizsargjoslā un kam būtu nepieciešami īpaši VVD izsniegti tehniskie noteikumi.

Likuma "Par pašvaldībām" 93. pants nosaka, ja domes priekšsēdētājs nepilda likumos noteiktos pienākumus, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs pēc tam, kad ir saņemts attiecīgā domes priekšsēdētāja paskaidrojums, ar motivētu rīkojumu var atstādināt viņu no amata pienākumu pildīšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!