Foto: LETA
Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) vadītājs Armands Ploriņš cer, ka veselības ministres Ingrīdas Circenes ("Vienotība") iecere veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanu sasaistīt ar nodokļu samaksu nepalielinās tā saucamo sekundāro ātrās palīdzības izsaukumu skaitu, kur pacienta stāvoklis nav veselībai un dzīvībai kritisks.

Circenes iecere paredz neattaisnotajiem nodokļu nemaksātājiem veselības aprūpi nesegt no valsts kabatas, tomēr neatliekamā palīdzība arī turpmāk visiem būtu pieejama bez maksas. Uz jautājumu, vai tas nepalielinās ātrās palīdzības sekundāro izsaukumu skaitu, Ploriņš intervijā aģentūrai BNS atbildēja, ka līdz brīdim, kad Circenes rosinātā sistēma tiks ieviesta dzīvē, neatliekamās palīdzības dienestam ir jābūt gatavam ar šādiem izsaukumiem tikt galā.

"Ministre minēja, ka paies aptuveni gads, līdz šo sistēmu varētu ieviest. Tādēļ informatīvās kampaņas un mūsu iesāktais darbs, ko darām, lai samazinātu sekundāro izsaukumu skaitu, ir īsti laikā un vietā, lai līdz tam brīdim mēs būtu gatavi, ka šādus izsaukumus varam noņemt," viņš teica.

Ploriņš arī pauda gandarījumu, ka Circene neatliekamo palīdzību izvirzījusi kā vienu no prioritātēm.

"Ir skaidrs, ka NMPD pašlaik jārisina daļēji arī sociālā funkcija, tāpat cilvēki izsaka neapmierinātību ar atsevišķām veselības aprūpes struktūrām, piemēram, primārās aprūpes nepieejamību vai medikamentu dārdzību un tā dēļ nonāk ātrās palīdzības redzeslokā.. Tādēļ mēs pilnībā atbalstām ministres iniciatīvas un arī aktīvi mēģinām piedalīties informēšanas procesā par to, kā samazināt sekundāros neatliekamās palīdzības izsaukumus un paskaidrot cilvēkiem, kā viņi šo pašu palīdzību var saņemt daudz pareizākā veidā, nekā saucot ātro palīdzību," sacīja NMPD direktors.

Jau vēstīts – lai pēc iespējas samazinātu to izsaukumu skaitu, kas nav saistīti ar dzīvībai bīstamām situācijām, NMPD vēlas ieviest sistēmu, ka pēc zvana saņemšanas informācija par konkrēto pacientu tiktu nodota elektroniskā formā ģimenes ārstam. Savukārt pašu pacientu nepieciešamības gadījumā varētu informēt par tuvāko vietu, kur iespējams vērsties pēc palīdzības, tālruņa numuru un darba laiku. NMPD šādu kārtību cer ieviest tuvākā pusgada laikā.

Veselības ministrija decembrī plāno informatīvu kampaņu, kurā aicinās cilvēkus vieglu traumu vai saslimšanu gadījumos pirms neatliekamās palīdzības saukšanas aizdomāties, vai nav iespējams pašiem vērsties kādā ārstniecības iestādē. Kampaņā tiks uzsvērta ātrās palīdzības specifika – dzīvības glābšana, nevis primārā veselības aprūpe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!