Foto: LETA
Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) rīcībā esošais aprīkojums dzīvības glābšanai pašlaik ir viens no labākajiem Eiropā, intervijā atzina NMPD direktors Armands Ploriņš.

"Tas ir visjaunākais un modernākais aprīkojums, kāds pasaulē pašlaik ir, sākot no defibrilatoriem līdz dažādām šinām, kur vairs sen netiek izmantots koks un marles, bet smalki karbona šķiedru materiāli. Tas ir likumsakarīgi, jo bija jāizlīdzina aprīkojuma līmenis pēc vienotā Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta izveides," paskaidroja Ploriņš.

Aprīkojuma līmeņa izlīdzināšanai pagājušajā gadā tērēti lieli budžeta līdzekļi, tādēļ pašlaik droši varot teikt, ka aprīkojums visā valstī ir pilnīgi vienāds.

Tomēr NMPD mašīnas gan esot vecas, un jauno auto iepirkums rit tik lēni, ka nav zināms, kad mediķi varētu tikt pie jaunām mašīnām. "Visjaunākās mašīnas ir tikai Rīgā un Rīgas reģionā – tur ir nomainīta vairāk nekā puse mašīnu. Attiecībā uz pārējo valsts teritoriju pašlaik ir izsludināts iepirkuma konkurss par mašīnu iegādi, un jāskatās, kā tas virzīsies. Diemžēl ar Latvijā esošo valsts iepirkumu kārtību jāsecina, ka mēs vienmēr esam spiesti nopirkt nepieciešamo dārgāk un trīsreiz ilgāk, nekā to spēj privāti uzņēmumi. Piemēram, silto virsjaku iepirkums brigāžu darbiniekiem ilga gadu," minēja NMPD vadītājs.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka naudas pašlaik visam pietiek un NMPD spēj nosegt savas vajadzības.

"Mums nav bijis neviena gadījuma, ka kāda brigāde nebūtu izgājusi uz līnijas tādēļ, ka trūktu benzīna, naudas algām vai komunālajiem maksājumiem. Te nu mēs stipri atšķiramies, piemēram, no policijas. Policija var paņemt līzingā daudz mašīnu un tad secināt, ka nav naudas degvielai, un ar šīm mašīnām nebraukt. Mums nav iespējas nebraukt," teica Ploriņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!