Jēkabpilī naktī uz sestdienu ūdens līmenis Daugavā turpināja kāpt, plūdiem pakļaujot arvien jaunas teritorijas. Dambja nestspēja samazinās un tas ir izmircis, tāpēc cilvēkiem ieteicams nekavējoties evakuēties no apdraudētajām vietām, sestdien vakarā uzrunā iedzīvotājiem norādīja pilsētas mērs Raivis Ragainis (LZP).

Mērs vēlreiz uzsvēra nepieciešamību jēkabpiliešiem no plūdu skartajām teritorijām evakuēties, jo hidrologi apgalvojot, ka dambja izturība ir būtiski apdraudēta ne tikai ūdens masas dēļ, bet arī tamdēļ, ka tas ir izmircis.

"Pilnīgi iespējams, ka dambis kādā brīdī sabruks," pauda Ragainis, kurš lūdz pilsētas iedzīvotājus nopietni izturēties pret aicinājumu evakuēties un iespēju robežās savus īpašumus atstāt.

Savukārt ap pulksten 22.30 pašvaldības izpilddirektors Uldis Skreivers informēja, ka situācija pilsētā joprojām ir pilna trauksmes un risku. Lai gan ūdens līmenis ir mazliet krities, aizsargvalnis ir vēl vairāk piesūcies ar ūdeni.

Skreivers norādīja, ka sliktākā situācija ir Pļaviņu ielas posmā, un pašvaldība notikuma vietā ir izdarījusi visu iespējamo.

Ūdens līmenis no rīta Jēkabpilī bija sasniedzis 8,90 metru atzīmi un dienas laikā tas turpināja svārstīties, sestdienas vakarā sasniedzot 8,8 metru atzīmi. Kā informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs, 1981. gadā ūdens līmenis Jēkabpilī sasniedza 8,97 metrus.

Saistībā ar ilgstoši augsto ūdens līmeni, samazinās aizsargdambja nestspēja.

Pašvaldība norāda, ka nav zināms, cik ilgi pilsētas aizsargdambis izturēs Daugavas spiedienu, savukārt tā brukšanas gadījumā ūdens un ledus masa pilsētā ieplūdīs ļoti ātri un evakuācija var kļūt neiespējama.

Tāpēc šobrīd evakuācija no apdraudētajām pilsētas teritorijām ir kritiski svarīga iedzīvotāju dzīvībai un drošībai, jo ūdens un ledus masā glābšanas darbi ir praktiski neiespējami.

Īsi pirms pulksten 19 pašvaldība aktualizējusi zonas, kuru iedzīvotājiem ieteicams evakuēties.

Evakuācijas autobusus jēkabpilieši var pieteikt, zvanot pa tālruni 29206072. Cilvēki tiek evakuēti uz Jēkabpils 2. vidusskolu un Jēkabpils 3. vidusskolu.

Drošības nolūkos pirms evakuēšanās iedzīvotāji aicināti atslēgt elektrību īpašumā, informē "Sadales tīkli". Ja tas nav iespējams, evakuāciju jāturpina bez elektrības atslēgšanas.

Tāpat drošības nolūkos plūdu skartajās teritorijās Jēkabpilī ir mainīts darba laiks vairākiem veikaliem, bet atsevišķi veikali ir slēgti.

Savukārt Jēkabpils patversme informē, ka tā patlaban piepildās ļoti ātri, tāpēc aicināti atsaukties tie jēkabpilieši, kuru mājas atrodas drošībā, un kuriem ir iespēja uz laiku uzņemt plūdos evakuētos suņus un kaķus.


Aizsardzības ministrija informē, ka kopš piektdienas, 13. janvāra, pamatojoties uz Jēkabpils novada domes pieprasījumu, plūdu seku novēršanas darbos Jēkabpilī iesaistīti 47 zemessargi no Zemessardzes 54. kaujas atbalsta bataljona un 56. kaujas nodrošinājuma bataljona, kā arī 8 profesionālā dienesta karavīri.

Tāpat nepieciešamo darbu veikšanai tiek izmantotas divas amfībijas PTS, kas spēj pārvadāt līdz 10 tonnām smagas kravas. Platformas tiks izmantotas, lai piegādātu pārtiku un nepieciešamās preces, ja cilvēki lems neevakuēties.

Nepieciešamības gadījumā, saskaņā ar aizsardzības ministres Ināras Mūrnieces (NA) pavēli, glābšanas darbos tiks iesaistīts vēl lielāks zemessargu un karavīru skaits.

Līdz ar ūdens līmeņa paaugstināšanos applūst arvien jaunas teritorijas. Mežrūpnieku mikrorajona, Zvejnieku, Priežu, Bebru un Laivu ielu iedzīvotājiem ieteicams evakuēties.

Savukārt plūdu radītā elektropadeves zuduma rezultātā tuvāko stundu laikā vairākās vietās Jēkabpilī uz vairākām dienām pārtrūks LMT nodrošinātie sakari – balss zvani un internets. LMT tīkls būs pieejams tikai apkārtnēs, kuras plūdi nav skāruši kritiski, "Delfi" informēja mobilo sakaru operators.


LMT sola darīt visu iespējamo, lai tīkla pārklājums tiktu atjaunots, tiklīdz tas būs iespējams un aicina ikvienu sekot līdzi aktuālajai informācijai un būt saprotošiem.

@raivisragainis Palīdzam mūsu dambim izturēt Daugavas dusmas #jekabpils ♬ original sound - Raivis Ragainis

Jēkabpils mērs uzrunā iedzīvotājiem atkārtoti aicināja iedzīvotājus pārbaudīt savas mājas, parūpēties par dzīvniekiem.

Mērs arī norādīja, ka dienesti kopā ar uzņēmējiem visu nakti strādā, lai nostiprinātu dambi, kas varētu būt izdevies.


Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vadītāja Daiga Mieriņa (ZZS) sestdien devusies vizītē uz Jēkabpili, lai klātienē novērtētu situāciju, ko izraisījuši plūdi Daugavā.

Mieriņa "Vidusdaugavas televīzijai" pauda, ka pēc plūdiem dambis būs jārekonstruē un tam būs nepieciešami līdzekļi, kam jau nākamajā gadā tam jāparedz budžeta līdzekļi. Tie būs jāparedz arī tam, lai segtu kompensācijas iedzīvotājiem par plūdu radītajām sekām.

Viņa norādīja, ka ilgtermiņā nepieciešami uz datiem balstīti secinājumi. Nākotnē būtu jātaisa jauni hidromodeļi arī citām upēm, lai varētu modelēt, ko darīt citādi, un tam paredzēt līdzekļus.

Savukārt premjers Krišjānis Kariņš (JV) norādījis, ka ir saziņā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru un iekšlietu ministru, kā arī Jēkabpils mēru. Premjers apliecina, ka valdība ir gatava sniegt visu nepieciešamo palīdzību, savukārt iedzīvotājus viņš aicina sekot atbildīgo iestāžu norādījumiem.


Savukārt VARAM un IeM ministri sestdien devās vizītē uz Jēkabpili.

Teju 200 klientiem Jēkabpilī drošības apsvērumu dēļ atslēgta elektroapgāde, informēja AS "Sadales tīkls" (ST).

Rūpējoties par iedzīvotāju drošību, uz laiku veikti lokāli elektroapgādes atslēgumi 189 klientiem plūdu skartajās teritorijās Jēkabpilī un Jēkabpils novada Ābeļu un Kūku pagastā.

Jāatgādina, ka gan pašvaldība, gan glābšanas dienesti aicina neapmeklēt plūdu skartās teritorijas, lai neapgrūtinātu evakuācijas darbu. Tāpat iedzīvotājiem aizliegts kāpt uz aizsargdambja. Aktuālo situāciju Jēkabpilī aizsargdambja apkārtnē var vērot video tiešraidē.

Medijs "Jēkabpils laiks" vēsta, ka translācijai no tiešraides videokamerām brīžiem iespējami traucējumi, jo uz dambja pašlaik nav elektrības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!